Nemocnice začnú sťahovať výpovede voči Union ZP, obnovujú rokovania

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:22 • 2 min
Nemocnice začnú sťahovať výpovede voči Union ZP, obnovujú rokovania

BRATISLAVA - Malé a stredné nemocnice začnú v najbližšom čase sťahovať výpovede voči súkromnej Union zdravotnej poisťovni (ZP). Potvrdil to dnes Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). S poisťovňou dnes v mene asociácie rokoval.

slovakia

left justify in out

Vyše 40 neštátnych nemocníc pod ANS nedávno vypovedalo zmluvy Union ZP. Zdravotná poisťovňa totiž žiadala od všetkých jej členov vrátenie príplatkov, ktoré im vyplácala počas tohto roka. Odôvodňovala to "nedostatočným dofinancovaním systému". Union ZP však nakoniec nemocniciam nechá všetky príplatky za tento rok. Dohodli sa tak na poslednom rokovaní.

 

"Opäť obnovujeme rokovania s Union ZP, spor sme zažehnali," povedal pre TASR Petko. Zdravotná poisťovňa odpustí nemocniciam ihneď tri splátky nepokrytých príplatkov. "Prvú splátku, ktorú sme si už voči nemocniciam uplatnili, im vykompenzujeme v plnej výške v budúcom roku formou splátok," vysvetlila Elena Májeková, členka predstavenstva Union ZP. O konkrétnej podobe úsporných opatrení bude Union ZP s nemocnicami ešte rokovať.

 

"Nedostatočné financovanie je dlhodobý problém a zdravotníctvo mu bude čeliť aj v budúcom roku," povedala Májeková. Upozornila, že sadzba za poistencov štátu sa zníži z vyše štyroch percent na 3,78 percenta. Májeková očakáva, že ministerstvo zdravotníctva bude "tento vážny problém riešiť".

 

Ani ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) neteší pokles sadzby za poistencov štátu pod štyri percentá. Päťdesiatmiliónová rezerva, s ktorou počíta budúcoročný štátny rozpočet pre zdravotníctvo, nebude podľa neho stačiť na dofinancovanie sektora.

 

S ministerstvom financií preto bude rokovať o dodatočných zdrojoch. "Preto sme sa aj dohodli, že v budúcom roku dôjde k dofinancovaniu, pretože tá potreba tu je, ak chceme skutočne realizovať aj nepopulárne a neľahké opatrenia," povedal pre TASR Drucker.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies