Nemocnice priateľské k deťom dbajú na kontakt matky s dieťaťom

NETKY.SK • 21 December 2010, 08:32 • 2 min
Nemocnice priateľské k deťom dbajú na kontakt matky s dieťaťom

Nemocnice priateľské k deťom dbajú na kontakt matky s dieťaťom

slovakia

left justify in out

img

Nemocnice priateľské k deťom (Baby Friendly Hospital), ktorých je na Slovensku už 29, nespočívajú iba v ubytovaní mamičky a novorodenca v jednej izbe. V zariadeniach, ktoré získali takýto certifikát, dieťa hneď po narodení dávajú matke na hrudník a brucho. Pri kontakte koža na kožu je totiž zabezpečené termoneutrálne prostredie, vďaka ktorému sa dieťa upokojí.
Ako ozrejmila podpredsedníčka Slovenského výboru UNICEF Viera Haľamová, oddelenie dieťaťa od matky hneď po pôrode je proti biologickým náležitostiam. Vysvetlila, že dieťa prichádza na svet skôr, než dozreje najmä jeho mozog a je preto biologicky naprogramované tak, že má ostať s matkou. Priblížila, že dovtedajšiu funkciu placenty následne preberie mliečna žľaza matky, ktorá dieťaťu poskytne nielen výživu, ale aj ochranné látky.
Globálny program Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) zadefinoval v desiatich krokoch najdôležitejšie postupy zdravotníckej starostlivosti o matku a novorodenca na podporu úspešného dojčenia. Jedným z nich je napríklad vzdelávanie zdravotníkov v zručnostiach pre pomoc matkám v rozvoji a udržaní tvorby mlieka a postupoch pomoci pri komplikáciách či iniciovanie vzniku podporných skupín matiek, ktoré by pomáhali rodičkám po príchode domov prekonávať problémy s dojčením.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies