Nemocnice odmietajú, že chcú sestrám znižovať platy

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 13:53 • 2 min
Nemocnice odmietajú, že chcú sestrám znižovať platy

BRATISLAVA - Nemocnice v Krompachoch a Rimavskej Sobote odmietajú, že by dali návrh na znižovanie platov sestrám, o takomto kroku ani neuvažujú.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo nemocnica v Bojniciach začala hovoriť o znižovaní platov sestrám a pôrodným asistentkám, mali podľa sesterských odborov s podobnými návrhmi prísť aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. Odbory ukazovali na nemocnicu v Krompachoch a Rimavskej Sobote. Tie to však odmietajú. "Vedenie nemocnice za posledné mesiace nerokovalo, ani neplánuje rokovať ohľadne znižovania platov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Jedná sa o nepravdivú informáciu," reagoval na tvrdenie Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) riaditeľ nemocnice v Rimavskej Sobote Rastislav Kubáň. Rovnakú odpoveď tlmočila aj hovorkyňa skupiny Agel SK Marta Csergeová, pod ktorú spadá nemocnica v Krompachoch. Odmieta, že by vedenie nemocnice podalo návrh, či rokovalo o znižovaní platov sestier s tým, že o takomto kroku zatiaľ ani neuvažuje. Podľa predsedníčky OZSaPA Moniky Kaveckej podnety dostali od sestier, s vedeniami nemocníc však nehovorili.

 

Ani Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje regionálne nemocnice, nemá informácie o tom, že by sa mali platy sestier znižovať. "Minulý týždeň sme mali zhromaždenie členov, náš počet je momentálne 59 a žiaden riaditeľ nevystúpil na pléne s témou znižovania platov sestier, eventuálne žiadnych zamestnancov, okrem riaditeľa z Bojníc, kde situácia nemocnice je finančne veľmi komplikovaná," uviedol prezident ANS Marián Petko. Signály o znižovaní platov okrem Bojníc nemá ani Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Ako podotkol jeho predseda Anton Szalay, o krátení miezd sa hovorilo aj v nemocnici v Zlatých Moravciach, tam sa však podľa jeho informácii tento postup zastavil. 

 

V bojnickej nemocnici sa stále vyjednáva o kolektívnej zmluve. Vedenie tu podľa OZSaPA navrhlo krátiť mzdy sestier o 120 až 200 eur. V zdravotníckom zariadení v súčasnosti pracuje asi 350 sestier, ich priemerná hrubá mesačná mzda je za minulý rok 1 019 eur. Riaditeľ nemocnice Ján Belanský sa nevyjadril ku konkrétnej sume, ktorú by mali sestry po novom dostávať. "Urobili sme analýzu hospodárenia organizácie za celý rok 2013 ako aj za prvý mesiac roku 2014. Zároveň prebiehajú organizačné zmeny vedúce k zníženiu osobných nákladov tak, aby neklesla výkonnosť nemocnice. Vedenie nemocnice rokuje s dodávateľmi o znížení nákladov na dodávané služby, lieky a zdravotnícke pomôcky. Pokračujeme v rokovaní s odborármi o podobe kolektívnej zmluvy ako aj o mzdových nárokoch zamestnancov,“ povedal pred časom Belanský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona