Nemocnice nebudú prepúšťať, dofinancovanie stabilizuje systém

NETKY.SK • 16 September 2015, 17:47 • 2 min
Nemocnice nebudú prepúšťať, dofinancovanie stabilizuje systém

BRATISLAVA - Dofinancovanie rezortu zdravotníctva povedie podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje desiatky nemocníc, k stabilizácii systému. Jej predstavitelia preto ustúpia od avizovaných hromadných prepúšťaní a nebudú uvažovať ani o redukcii oddelení či delených a krátených úväzkoch.

slovakia

left justify in out

"Je to pozitívna správa a vedie k zachovaniu sociálneho zmieru," uviedol prezident ANS Marián Petko. Na dofinancovanie zdravotníctva poukazovala asociácia od vlaňajšieho októbra, pre tohtoročné vyššie náklady na platy lekárov a zdravotníkov jej vznikli mnohomiliónové náklady.

 

Rezort bude dofinancovaný o 86 miliónov eur ročne. Peniaze prídu do systému cez vyššiu sadzbu za poistencov štátu, parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes odobril jej zvýšenie zo súčasných 4,16 na 5,85 percenta. Peniaze sa majú prostredníctvom zdravotných poisťovní dostať do nemocníc, tie sa k tomu zaviazali v memorande.

 

Vláda SR dnes schválila aj nový návrh ministerstva zdravotníctva, ktorý garantuje platy zdravotníkom nielen v štátnych, ale vo všetkých nemocniciach. Pôvodný návrh hovoril iba o tých štátnych. Pre ANS by to mohlo znamenať ďalšie náklady. "Vyčkajme. Musíme sa oboznámiť s konkrétnosťami a uvidíme, čo bude ďalej. Zatiaľ nie som za ani proti," povedal Petko. ANS pripomína, že aj v tomto prípade je potrebné, aby to bolo vykryté v štátnom rozpočte. Šéf rezortu zdravotníctva Viliam Čislák po rokovaní povedal, že sa mu v rozpočte podarilo vyčleniť finančné krytie aj pre zdravotníkov v súkromných nemocniciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies