Nemocnice môžu požiadať o ďalších 40 mil. eur na rozvoj

NETKY.SK • 15 Január 2018, 13:47 • 2 min
Nemocnice môžu požiadať o ďalších 40 mil. eur na rozvoj

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR v pondelok zverejní druhú výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Informovalo o tom ministerstvo v tlačovej správe. Celkovo môžu nemocnice žiadať v tejto výzve 40 mil. eur na modernizáciu infraštruktúry pre poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti, zvýšenie ich produktivity a efektívnosti.

slovakia

left justify in out

„Nemocnice môžu tieto finančné prostriedky využiť na podporu akútnych kapacít, výstavbu alebo modernizáciu vonkajších alebo vnútorných priestorov, môžu investovať do infraštruktúry, nakúpiť nové materiálno-technické vybavenie a prístrojovú techniku,“ uviedol minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.

Výzva bude rozdelená na tri hodnotiace kolá: prvé z nich sa uzavrie v marci, druhé v máji a tretie v septembri 2018. Maximálna výška príspevku na jeden projekt je 15 mil. eur. Financie môžu získať nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, VÚC, obcí, neziskové organizácie či súkromné subjekty.

Počas realizácie projektu musí prijímateľ dodržiavať všetky podmienky, napríklad nebyť dlžníkom na zdravotnom a sociálnom poistení, ale aj nebyť podnikom v ťažkostiach. Výška príspevku závisí od počtu akútnych lôžok v danom ústavnom zdravotníckom zariadení, ich využitia, obložnosti a očakávaných zmien v nemocnici v rámci predloženého projektu transformácie, ktoré schvaľoval Inštitút zdravotnej politiky MZ SR.

V 1. výzve, ktorá sa uzavrela v novembri 2017, uspelo 15 nemocníc - získajú celkovo viac ako 65 mil. eur z eurofondov. Najviac prostriedkov pôjde do Nemocnice Poprad, a.s. a Nemocnice s poliklinikou Brezno, n.o., ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR. Každá z nich môže čerpať viac ako 7 mil. eur.

Nemocnica Poprad peniaze použije na rekonštrukciu, prístavbu, materiálno-technické zabezpečenie, zdravotnícku techniku a zefektívnenie manažmentu pacienta napr. v prípade náhlej cievnej mozgovej príhody. Nemocnica Brezno bude z eurofondov financovať rekonštrukciu. Bardejovská Nemocnica sv. Jakuba, n.o., ktorá tiež spadá pod MZ SR, získala takmer 6 mil. eur na vybudovanie traktu urgentnej medicíny.

„Aj vďaka týmto investíciám sa môže zvýšiť kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Verím, že už čoskoro to pocítia pacienti aj zdravotníci. Do fakultných a univerzitných nemocníc investuje rezort tento rok opäť aj formou takzvaných kapitálových výdavkov ďalších 70 miliónov eur. Podobné sumy vyčleníme pre nemocnice aj v ďalších rokoch. Takto sa snažíme zmenšiť dlhodobo nahromadený investičný dlh v sektore ústavnej zdravotnej starostlivosti,“ dodal Drucker.

 

Nemocnice, ktoré uspeli v prvej výzve, sa o európske peniaze znova uchádzať nemôžu, priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Rovnako majú naďalej stopku tie so zlými hospodárskymi výsledkami. Práve táto podmienka, ktorú kritizovali lekárski odborári, odstavila od eurofondov viaceré štátne nemocnice už počas prvej vlaňajšej výzvy. Ministerstvo verí, že v rámci druhej výzvy sa bude o ne môcť uchádzať viac štátnych nemocníc.

 

Výzva bude rozdelená na tri hodnotiace kolá. Prvé sa uzavrie v marci, druhé v máji a tretie v septembri 2018. V rámci prvého môžu eurofondy žiadať len tie nemocnice, ktoré mali za rok 2016 kladný hospodársky výsledok. V ďalších sa môžu zapojiť aj nemocnice, ktoré mali pozitívny hospodársky výsledok v roku 2017. Ostatné hodnotiace pravidlá sú rovnaké pre všetky kolá výzvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies