Nemocnice majú ešte stále nedostatok striekačiek a zahadzujú vakcíny

NETKY.SK • 4 Február 2021, 11:52 • 2 min
Nemocnice majú ešte stále nedostatok striekačiek a zahadzujú vakcíny

Pre nedostatok striekačiek nemocnice vyhadzujú vakcíny. Výrobca striekačiek sa vyjadril, že jeho podnik nedokáže štát predzásobiť na dlhé mesiace dopredu, pretože má záväzky i voči iným krajinám, kde tiež potrebujú obyvateľov očkovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nie je to dávno, čo sa vyhadzovali vakcíny v Trnave, konkrétne 700 kusov a už sa objavilo ďalšie plytvanie.  Televízia Markíza poskytla informáciu, že martinská nemocnica tiež nepodáva šiestu dávku, lebo nemá vhodné injekčné striekačky. Denníku N poskytol rozhovor výrobca striekačiek zo Starej Turej, ktorý je jediným slovenským výrobcom striekačiek a ihiel a uviedol, že keď dorazili prvé vakcíny, tak nemocnice nemali k dispozícii špeciálne striekačky, a tak radšej začali očkovať pomôckami, ktoré mali na skladoch. „V rýchlosti sa neriešilo, že bežnou striekačkou sa nedá vytiahnuť šiesta dávka. Výsledok bol, že namiesto skoršieho nákupu kvalitných striekačiek, z ktorých každá stojí pár centov, sa vyhadzovali vakcíny,“ objasňuje Lysák. Nedostatočné kapacity špeciálnych striekačiek tak spôsobili stratu tisícov vakcín.

 

img

 

„Deje sa to v mnohých našich nemocniciach. Celé to môže spresniť iba prípadná analýza ministerstva zdravotníctva. Treba sa pozrieť na to, koľko ampuliek sme minuli a koľko bolo naozaj zaočkovaných pacientov,“ doplnil výrobca v rozhovore. O objemoch objednávky sa podľa Lysáka stále rokuje, pričom Slovensko bude potrebovať okolo 400-tisíc striekačiek a ihiel mesačne, lenže podnik nedokáže štát predzásobiť na dlhé mesiace dopredu, pretože má záväzky voči iným krajinám, kde tiež potrebujú obyvateľov očkovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona