Nemocnice dlhujú dodávateľom pomôcok 127 mil.eur

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 12:35 • 2 min
Nemocnice dlhujú dodávateľom pomôcok 127 mil.eur

BRATISLAVA - Štátne nemocnice dlhovali na konci prvého kvartálu tohto roka dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v Slovenskej asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED už viac ako 127 mil. eur, čo predstavuje 25-percentný medziročný nárast pohľadávok.

slovakia

left justify in out

Výkonná riaditeľka SK- MED Linda Bologna hovorí, že je to už neúnosný a z hľadiska zákona i európskej smernice o boji proti oneskoreným platbám nekorektný prístup štátu voči dodávateľom.


Poukazuje na to, že slovenské verejné zdravotníctvo v platobnej neschopnosti predbehlo aj grécke, portugalské či španielske zdravotníctvo. Opiera sa o údaje medzinárodnej zdravotníckej asociácie EUCOMED, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok a technológií z Európy. Podľa jej údajov z marca toho roka, verejné zdravotníctvo v Grécku evidovalo oneskorenie platieb voči dodávateľom pomôcok 410 dní.


"Naša asociácia, združujúca takmer 30 podnikateľských subjektov v segmente zdravotníckych pomôcok na Slovensku už eviduje oneskorenie platieb voči našim dodávkam v priemere až 491 dní, čím sa platobná disciplína zo strany štátu a verejného zdravotníctva voči nám dostala až na posledné miesta krajín Európskej únie“ konštatovala. Zároveň dodala, že majú aj pohľadávky, ktoré sú po lehote splatnosti tri roky. Lepšiu platobnú disciplínu majú aj v Portugalsku, kde priemerné oneskorenie platieb je 307 dní, v Španielsku je to 197 dní a v Taliansku 166 dní, ukázal EUCOMED.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona