Nemocnice dlhovali SP ku koncu marca 55,6 mil. eur

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 14:13 • 2 min
Nemocnice dlhovali SP ku koncu marca 55,6 mil. eur

BRATISLAVA - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu marca tohto roka Sociálnej poisťovni na odvodoch 55,6 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa dlh nemocníc zvýšil o 464,5 tis. eur. V porovnaní s koncom minulého roka vzrástli pohľadávky voči nim o 6,9 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Sociálna poisťovňa eviduje k 31. marcu celkovo 20 zdravotníckych zariadení, ktoré jej dlhujú na neuhradenom poistnom. V pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) je päť z nich. Zvyšných 15 je transformovaných. Vyplýva to z informácií Sociálnej poisťovne o vývoji pohľadávok voči zdravotníckym zariadeniam.

Nemocnice v pôsobnosti MZ sa na celkovom objeme dlhov podieľali sumou 31,4 mil. eur, čo predstavuje 56,5 percenta. Oproti februáru sa pohľadávky voči nim zvýšili o 418,8 tis. eur. Nárast dlhu eviduje Sociálna poisťovňa pri dvoch zdravotníckych zariadeniach, konkrétne pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava a Národnej transfúznej službe. "Zníženie nárastu pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých je poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca sa splatnosť poistného za mesiac február 2013 posunula z dôvodu sviatkov na 2. apríla 2013, čo spôsobí za mesiac apríl dvojnásobný nárast výšky neuhradeného poistného,“ uvádza v správe Sociálna poisťovňa. Ako ďalej konštatuje, Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici uhradila na základe dohody sto tisíc eur na dlžné poistné.

Transformované zdravotnícke zariadenia dlhovali na odvodoch Sociálnej poisťovni ku koncu marca viac ako 24 mil. eur, čo predstavuje na celkových pohľadávkach 42,4-percentný podiel. Ich dlh v porovnaní s februárom stúpol o 45,7 tis. eur. Spomedzi dlžných transformovaných nemocníc zaznamenala Sociálna poisťovňa nárast pohľadávok pri štyroch z nich. A to pri Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda a.s., Nemocnici s poliklinikou Myjava, Nemocnici s poliklinikou Ilava, n.o. a Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Aj v prípade týchto zdravotníckych zariadení sa nárast dlhu neprejavil v plnej miere pre posun splatnosti poistného na apríl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies