Nemocnice dlhovali SP ku koncu apríla 61,5 mil. eur

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:48 • 2 min
Nemocnice dlhovali SP ku koncu apríla 61,5 mil. eur

BRATISLAVA - Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni (SP) na neuhradenom poistnom ku koncu apríla tohto roka viac ako 61,5 mil. eur. V porovnaní s koncom uplynulého roka tak pohľadávky voči nemocniciam narástli o 12,8 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Sociálnej poisťovni na neuhradenom poistnom dlhovalo celkovo 20 zdravotníckych zariadení, z čoho päť bolo v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) a 15 transformovaných. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam k 30. aprílu 2013, ktorú vzala vláda na vedomie.

Na celkovom dlhu mali najvyšší podiel nemocnice MZ, ktoré ku koncu apríla dlhovali takmer 36 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu mesiacu pohľadávky voči nim narástli o 4,5 mil. eur. Nárast dlhu eviduje Sociálna poisťovňa pri štyroch nemocniciach v pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Konkrétne pri Univerzitnej nemocnici Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava a Národnej transfúznej službe SR, Bratislava. "Dvojnásobné zvýšenie pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých bolo poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac február 2013 posunula z dôvodu sviatkov na 2. apríla 2013, čo spôsobilo za mesiac apríl dvojnásobný nárast výšky neuhradeného poistného u Univerzitnej nemocnici Bratislava a Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica," uvádza Sociálna poisťovňa v informatívnej správe. Ako ďalej vyplýva zo správy, banskobystrická nemocnica uhradila dlžné poistné 200 tis. eur. 

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam eviduje Sociálna poisťovňa ku koncu apríla pohľadávky vo výške 25,6 mil. eur. Ich dlhy sa tak oproti marcu zvýšili o 1,4 mil. eur. Pohľadávky rástli voči 12 transformovaným zdravotníckym zariadeniam, a to Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP Považskej Bystrici, Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého Dolný Kubín, NsP Myjava, NsP Dunajská Streda, a.s., NsP Ilava, n.o., Všeobecnej nemocnici s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš, Sanatóriu Tatranská Kotlina n.o., Mestskej nemocnici Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce, Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca a NsP Skalica. Aj v prípade týchto nemocníc bol rast dlhov spôsobený presunom splatnosti poistného za február na apríl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies