Nemocnice dlhovali na sociálnych odvodoch 123 mil. eur

NETKY.SK • 25 Február 2015, 13:07 • 2 min
Nemocnice dlhovali na sociálnych odvodoch 123 mil. eur

BRATISLAVA - Zdravotnícke zariadenia neprestali tvoriť nové dlhy ani v prvom mesiaci roku 2015. Kým na konci vlaňajška ich neuhradené poistné v Sociálnej poisťovni dosahovalo 120,3 mil. eur v závere januára už bolo vo výške 122,9 mil. eur. Za mesiac tak dlh nemocníc narástol o 2,66 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Sociálna poisťovňa iniciovala so zdravotníckymi zariadeniami rokovania, ktorých témou bolo, ako zastaviť nárast pohľadávok, ako aj možnosti znižovania dlhu. Ako problémové sa ukázali tri okruhy. "Jedným je nedostatok činností, ktoré by v ekonomickej oblasti prinášali kladný hospodársky výsledok, druhým je zvýšenie minimálnej mzdy a navýšenie platov lekárov a tretím okruhom sú zatiaľ len dočasne uzatvorené zmluvy so zdravotnými poisťovňami," konštatuje Sociálna poisťovňa v správe určenej pre vládu. 

 

Na konci januára malo dlh na sociálnych odvodoch 19 zdravotníckych zariadení, pohľadávky rástli voči desiatim z nich. Nemocnice v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva sa na celkovom objeme dlhov podieľali sumou 84,13 mil. eur, čo predstavuje 68,4 percenta. Medzimesačne sa pohľadávky voči nim zvýšili o 2,27 mil. eur. Dlh počas januára prehĺbili Univerzitná nemocnica Bratislava, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava, Národná transfúzna služba SR, Bratislava a Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, ktorej však narástol dlh len o približne 60 eur. 

 

Transformované zdravotnícke zariadenia dlhovali na odvodoch na konci januára 38,8 mil. eur, čo predstavuje na celkových pohľadávkach 31,6-percentný podiel. V porovnaní s decembrom stúpli o 384,3 tis. eur. Nárast pohľadávok eviduje Sociálna poisťovňa pri Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda, a.s., Nemocnici A. Wintera n.o. Piešťany, Nemocnici s poliklinikou Myjava, Sanatóriu Tatranská Kotlina n. o. a Nemocnici s poliklinikou Nové Mesto nad Váhom, n.o.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies