Nemocnice dlhovali na konci augusta 70,7 mil. eur

NETKY.SK • 18 September 2013, 10:50 • 2 min
Nemocnice dlhovali na konci augusta 70,7 mil. eur

BRATISLAVA - Nemocnice aj naďalej zvyšujú svoj dlh voči Sociálnej poisťovni. Výška neuhradeného poistného sa ku koncu augusta vyšplhala na 70,7 mil. eur. Za mesiac tak dlh zdravotníckych zariadení stúpol o viac ako 600 tis. eur.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s koncom uplynulého roka nárast predstavuje takmer 22 mil. eur. Sociálna poisťovňa evidovala na konci uplynulého mesiaca pohľadávky voči piatim zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a 15 transformovaným zdravotníckym zariadeniam. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam k 31. augustu 2013, ktorú vzala vláda na vedomie.

Najvyššou čiastkou sa na dlhu podieľali opätovne nemocnice ministerstva zdravotníctva. Na záver uplynulého mesiaca ich neuhradené poistné dosiahlo výšku 43,4 mil. eur, čo je oproti júlu o 340 tis. eur viac. Dlh rástol dvom zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti rezortu, a to Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava a Univerzitnej nemocnici Bratislava. 

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam evidovala Sociálna poisťovňa na konci augusta pohľadávky vo výške 27,3 mil. eur. Ich dlhy sa tak medzimesačne zvýšili o 269 tis. eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov sa týka Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici, NsP Dunajská Streda, a.s. NsP Ilava, n.o. Sanatória Tatranská Kotlina, n.o. a Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš. 

V prípade nemocníc rezortu zdravotníctva i transformovaných bol nárast dlhu podstatne menší ako v predchádzajúcich obdobiach, kedy sa rátal v miliónoch eur. Svoje vysvetlenie to však má. "Zníženie nárastu pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých je poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac júl 2013 posunula na 2. septembra 2013, čo spôsobí v nasledujúcom mesiaci dvojnásobný nárast výšky neuhradeného poistného," konštatuje Sociálna poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona