Nemocnica v Košiciach podľa SKSaPA porušuje legislatívu, sestry má nahrádzať záchranármi

NETKY.SK • 29 December 2015, 11:47 • 2 min
Nemocnica v  Košiciach podľa SKSaPA porušuje legislatívu, sestry má nahrádzať záchranármi

BRATISLAVA - V štátnych nemocniciach začali podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) nahrádzať sestry zdravotníckymi záchranármi napriek tomu, že to legislatíva nedovoľuje. Ako upozornila prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, komora má dôkazy o tom, že Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice cez inzerát na svojej stránke hľadá zdravotníckych záchranárov na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny aj keď to vyhláška nepovoľuje.

slovakia

left justify in out

Inzerát zverejnili tri týždne po tom, čo dali sestry v Košiciach hromadné výpovede. Komora sestier ešte v nedeľu 27. decembra upozornila na porušovanie zákona v súvislosti s neoprávneným zamestnávaním zdravotníckych záchranárov na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny a jednotkách intenzívnej starostlivosti.

 

"Minister zdravotníctva Viliam Čislák nás ústami svojej hovorkyne obviňuje z klamstva. Pravda je však taká, že v samotnom rezorte zdravotníctva sa prehliada porušovanie zákona a podporuje neférové nahrádzanie sestier a pôrodných asistentiek vo výpovediach, lebo na Slovensku sa za nich nedá nájsť adekvátna náhrada,“ konštatovala Lazorová.


Predseda Sekcie sestier pracujúcich v anestéziológií a intenzívnej starostlivosti, člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc opätovne zdôrazňuje, že zdravotnícky záchranár ako erudovaný profesionál môže pracovať v ústavných zdravotníckych zariadeniach, ale len na oddeleniach urgentného príjmu. Pre prácu na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny a jednotkách intenzívnej starostlivosti nemá potrebnú odbornú spôsobilosť. "Zdravotnícki záchranári v žiadnom prípade nemôžu pôsobiť na pracoviskách anestéziológie a intenzívnej medicíny, či už, ide o lôžkovú časť, ambulantnú časť, alebo operačnú sálu, pretože na to nemajú patričnú odbornú spôsobilosť a môžu spôsobiť priame ohrozenie kvality špecializovanej intenzívnej starostlivosti a života pacientov," argumentoval Laurinc.


Podľa výnosu Ministerstva zdravotníctva SR musia byť v každej zmene na jedného zdravotníckeho pracovníka v povolaní sestra na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny maximálne dvaja pacienti, na jednotkách intenzívnej starostlivosti maximálne traja pacienti. Ako vysvetlila Lazorová, do tohto počtu sa nezarátava sestra, ktorá poskytuje anestéziologickú starostlivosť na operačnej sále. V každej zmene musí byť najmenej jedna sestra špecialistka s príslušným profesijným titulom.


Vzhľadom na akútny stav pacientov a náročnosť pracovných činností je podľa komory nevyhnutné, aby bol v každej zmene na týchto pracoviskách k dispozícii jeden zdravotnícky asistent, alebo sanitár. "Bez dostatočného počtu zdravotníckeho personálu by mohlo dôjsť k priamemu ohrozeniu kvality špecializovanej intenzívnej starostlivosti a života pacientov. Zdravotnícky asistent je súčasťou tímu ústavných zdravotníckych zariadení, ale nenahrádza sestru," uzavrela Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies