Nemocnica v Grazi zamenila novorodencov: Súd jej udelil pokutu 90-tisíc eur

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 08:52 • 2 min
Nemocnica v Grazi zamenila novorodencov: Súd jej udelil pokutu 90-tisíc eur

Univerzintná nemocnica v Grazi, ktorá v roku 1990 zamenila dvoch novorodencov musí zaplatiť 90-tisíc eur odškodného.

slovakia

left justify in out

Odškodné však bude vyplatené len jednej rodine, pretože druhé dieťa, ktoré personál nemocnice zamenil sa doposiaľ nepodarilo vypátrať.

 

Súd za hrubé porušenie nedbalosti nariadil nemocnici zaplatiť rodine odškodné vo výške 90-tisíc eur - matke, otcovi aj zamenenému dieťaťu, každému po 30-tisíc eur. Klinika musí navyše uhradiť všetky výdavky spojené s adopciou teraz uz 26 ročnej dcéry.

 

Doris Grünwaldová, ktorá sa stala obeťou zámeny sa o tom dozvedela náhodne, keď sa vo svojich 22 rokoch pri vyšetrení podrobila krvným testom. Tie ukázali, že ľudia, ktorí ju celý život vychovávali, nie sú jej biologickí rodičia.

 

K výmene dvoch detí malo dôjsť krátko po pôrode, kedy Dorisina matka po cisárskom reze nedostala dieťa hneď po narodení.

 

Rodina svoj príbeh zverejnila až v roku 2012 v snahe vypátrať druhé zamenené dieťa a zároveň nájsť biologickú matku Doris. Klinika následne vyzvala všetky ženy, ktoré v tom čase v nemocnici rodili a narodili sa im dievčatá, aby sa prihlásli. Z približne 200 žien však reagovalo len 30. Zámena sa u nich nepotvrdila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies