Nemocnica v Bojniciach otvorila veľmi netradičnú verejnú knižnicu, ktorá vyzerá ako telefónna búdka

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 10:48 • 2 min
Nemocnica v Bojniciach otvorila veľmi netradičnú verejnú knižnicu, ktorá vyzerá ako telefónna búdka

BOJNICE - Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach má oddnes verejnú knižnicu v podobe telefónnej búdky.

slovakia

left justify in out

Po obdobnej knižnici v obchodnom centre na Nábrežnej ulici v Prievidzi ide o druhú v poradí, ktorú tam otvorilo občianske združenie Spolu sme Prievidza. "Po roku fungovania Knižnice na korze v obchodnom centre sme tento projekt vyhodnotili. Za toto obdobie si ľudia zobrali takmer 4000 kníh, približne 6000 kníh nám ľudia darovali. Toto sú čísla, ktoré sú veľmi potešiteľné, pretože dokazujú, že projekt za rok fungovania mal svoje veľké opodstatnenie," skonštatoval predseda občianskeho združenia a prievidzský mestský poslanec Michal Dobiaš. 

 

Aj preto podľa neho združenie hľadalo možnosti a priestory, kde by umiestnilo druhú telefónnu búdku alebo druhú verejnú knižnicu, ktorá bude niesť rovnako názov Knižnica na korze. "Našli sme pochopenie u Trenčianskeho samosprávneho kraja ako zriaďovateľa Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, a preto sme sa rozhodli, že druhú historickú telefónnu búdku umiestnime práve v bojnickej nemocnici," ozrejmil.

 

Novinkou podľa predsedu Spolu sme Prievidza je to, že historická búdka v nemocnici je typovo odlišná od tej prvej. "My v podstate spúšťame unikátny projekt akejsi pomyselnej exteriérovej výstavy historických búdok a ich vývoja. Máme dve a možno pribudne aj tretia. Táto búdka je z južných Čiech a ešte donedávna slúžila svojmu účelu," priblížil.

 

Knižnica v zdravotníckom zariadení bude fungovať rovnako ako tá v obchodnom centre. Návštevníci nemocnice či pacienti si môžu akúkoľvek knihu požičať a neskôr vrátiť alebo si ju zadarmo zobrať domov. "Nás samozrejme poteší, pokiaľ vhodením nejakých mincí do mincovníka automatu prispejú na fungovanie verejnej knižnice," podotkol Dobiaš.

 

Knihy pre verejné knižnice môžu záujemcovia darovať v Informačnom centre mladých alebo zaniesť do jedného zo zberných miest, ktoré občianske združenie momentálne buduje. Zámerom Spolu sme Prievidza je rozšíriť ponuku knižnice v bojnickej nemocnici najmä o detskú literatúru.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies