Nemocnica sv. Michala podáva správnu žalobu proti výsledkom kontroly ÚVO

NETKY.SK • 22 August 2017, 18:19 • 2 min
Nemocnica sv. Michala podáva správnu žalobu proti výsledkom kontroly ÚVO

BRATISLAVA - Nemocnica svätého Michala v Bratislave podáva správnu žalobu proti priebehu kontroly a záverom zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Pre TASR to uviedol Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra, pod ktoré zdravotnícke zariadenia spadá.

slovakia

left justify in out

"Nemocnica má za to, že závery kontroly sú nesprávne vyhodnotené," povedal Lazarov. Kontrolná skupina podľa nemocnice neprihliadala na faktor generálneho dodávateľa a časový a ekonomický faktor.

 

Rovnako nepochopiteľný záver sa týka aj rozporu týkajúceho sa princípu transparentnosti pri výzve účastníkov na účasť v elektronickej aukcii, poukázal Lazarov. "Pretože nemocnica predložila písomné dôkazy o odoslaní výziev na účasť v elektronickej aukcii výpisom z elektronickej aukcie a vytvorila pre kontrolnú skupinu dokonca aj prístupové údaje s možnosťou nahliadnutia do elektronickej aukcie," vysvetlil hovorca.

 

Nemocnica svätého Michala tvrdí, že konala v súlade s ustanoveniami zákona o verejnom obstarávaní za dodržania základných princípov verejného obstarávania a podpory smernice EÚ. "A to s dôrazom na princíp hospodárnosti a efektívnosti so zohľadnením všetkých rizík, ktoré by prinieslo rozdelenie predmetu zákazky na časti," povedal Lazarov.

 

ÚVO konštatoval porušenie zákona o verejnom obstarávaní v troch jeho ustanoveniach. Vytkol spoločné obstarávanie celého zdravotníckeho vybavenia do nemocnice za takmer 23 miliónov eur, víťazom sa stala firma E-BA tpz, spol. s r. o.

 

Toto namietala aj Nadácia Zastavme korupciu, upozorňovala, že keby nemocnica nenakupovala všetko naraz od jedného dodávateľa, mohla ušetriť milióny eur. "Zdravotnícke zariadenie týmto obmedzilo hospodársku súťaž, a teda záujem o účasť na verejnom obstarávaní mohlo prejaviť menej potenciálnych záujemcov," uviedol ÚVO.

 

Úrad nemocnici vyčítal aj konanie v rozpore s princípom transparentnosti, "keďže nie je zrejmé, ako dvoch z troch uchádzačov vyzvala na účasť na elektronickej aukcii". Ďalšie porušenie zákona sa týkalo nezverejnenia uhradeného plnenia zo zmluvy.

 

Nemocnica mala podľa nadácie prostredníctvom jedného tendra nakúpiť vybavenie od lavičiek, cez zdravotnícke prístroje až po IT technológie. Mala obstarávať asi 900 položiek. Nadácii sa nepáči cena niekoľkých z nich, je podľa nej nadhodnotená. Nákup cez jedného dodávateľa odôvodnilo zdravotnícke zariadenie i časovou tiesňou. Riaditeľ nemocnice Marian Križko povedal, že viaceré časti vybavenia sú podľa neho špičkové, a tak sa to nedá jednoznačne porovnávať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona