Nemocnica sv. Michala mala kúpiť minimálne 37% vybavenia predražene

NETKY.SK • 22 November 2016, 18:28 • 2 min
Nemocnica sv. Michala mala kúpiť minimálne 37% vybavenia predražene

BRATISLAVA - Nemocnica sv. Michala v Bratislave nakúpila zdravotnícke vybavenie predražene, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu. Ako uviedol jej riaditeľ Pavel Sibyla, v tendri sa nakupovalo zhruba 900 rôznych položiek.

slovakia

left justify in out

Nadácia mala k dispozícii od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR databázu nákupov rôzneho zdravotníckeho tovaru z minulosti. "Túto databázu sme si doplnili o vlastné údaje, ktoré sú v Centrálnom registri zmlúv, doplnili sme ju o cenníkové ceny od distribútorov, ktoré sú voľne prístupné na internete," priblížil Sibyla novinárom.


Takýmto spôsobom mohla nadácia porovnať 89 položiek z viac ako 900. "Z tých 89 len štyri sa kúpili pre nemocnicu lacnejšie, ako niekedy v minulosti," informoval Sibyla. Predraženie tak podľa nadácie vychádza 50 %. "Áno, porovnávali sme len 89 položiek. Lenže tých 89 položiek tvorí až 37 percent objemu zákazky. Celá zákazka bola 22,7 milióna eur," upozornil.


Riaditeľ nemocnice Marián Križko odmieta predraženie a nadáciu považuje za politicky motivovanú. "Údaje, ktoré pracovníci tohto združenia podsunuli médiám, sú lživé a zmanipulované. Neodzrkadľujú reálny stav. Podľa mňa v amatérskom a politicky motivovanom materiáli porovnávali úplne rozdielne zariadenia a prístroje, zariadenia a prístroje inej špecifikácie a konfigurácie. Nesedeli im kurzové prepočty, používali ceny bez dane z pridanej hodnoty a ako väčšinu zmluvných referencií používali príklady mimo územia Slovenskej republiky," reagoval riaditeľ na utorňajšom brífingu.
Križko zároveň vyzval zástupcov nadácie na spoločné rokovanie v stredu o 9:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies