Nemocnica môže prísť o operačné sály

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:26 • 2 min
Nemocnica môže prísť o operačné sály

Nemocnica môže prísť o operačné sály

slovakia

left justify in out

img

Všeobecnej nemocnici v Komárne hrozí, že príde o svoje operačné sály. Tie sú už niekoľko rokov v zlom technickom stave. Kvôli tomu sa tu aj v súčasnosti môžu vykonávať operácie iba v obmedzenom rozsahu. Ak sa ich nepodarí zrekonštruovať do konca roka 2011, budú sa musieť celkom zatvoriť. Nemocnica je majetkom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorý ešte v roku 2008 na opravu sál vyčlenil 10 miliónov korún. Tie sa však nevyčerpali, pretože táto suma na rekonštrukciu nestačila. NSK sa preto na návrh krajskej poslankyne Oľgy Szabó rozhodol vypísať na opravu operačných sál verejno-obchodnú súťaž.
Projekt rekonštrukcie je už hotový, podľa predbežných vyčíslení bude rozpočet prevyšovať sumu 600.000 eur. "Vzhľadom na to, že ide o verejné obstarávanie, nemôžem hovoriť čísla. Zatiaľ nie je stopercentné, že to bude práve toľko," pripomenula Szabó. Podľa jej slov je však oprava nevyhnutná. "Už od roku 2008 sa ťahá rekonštrukcia operačných sál a žiaľbohu, doteraz sa to nezlepšilo, ba naopak, stále sa zhoršuje ich stav spolu s ostatnými zariadeniami. Vzhľadom k tomu, že máme vyše 100.000 obyvateľov, je potrebné tomu venovať pozornosť a zabezpečiť aj finančné prostriedky. Treba do konca budúceho roka zabezpečiť a zrealizovať opravu sál. V opačnom prípade budú zatvorené. Je tam už nevyhovujúca situácia a hrozí aj havarijný stav," uviedla Szabó.
Rovnaký názor má aj krajský poslanec a lekár Anton Marek, podľa ktorého sa stav operačných sál blíži ku katastrofe. "Počas operačných zákrokov môžu nastať takzvané nozokomiálne ochorenia. Takže tam je teraz zvýšený materiálny výdaj, čo sa týka hygieny, laboratórnych vyšetrení... Nečakajme na to, kým sa stane katastrofa. Je potrebné dať tie operačné priestory do poriadku. Keď sa to nezačne teraz, tak hrozí, že sa to zavrie. Nič sa nedá robiť, treba nájsť na to financie teraz a nie až vtedy, keď sa stane nejaké nešťastie," myslí si Marek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies