Nemocnica Bory v Bratislave je skolaudovaná, cez víkend do nej zavíta verejnosť

NETKY.SK • 25 November 2022, 15:0 • 2 min
Nemocnica Bory v Bratislave je skolaudovaná, cez víkend do nej zavíta verejnosť

BRATISLAVA - Nemocnica Bory, ktorú postavili v bratislavskom Lamači, získala od príslušného stavebného úradu kolaudačné rozhodnutie, ktoré tento týždeň nadobudlo účinnosť. V piatok počas tlačovej konferencie o tom informoval generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka. Kolaudačné rozhodnutie už má aj ubytovňa pre zamestnancov, ktorú postavili vedľa nemocnice. Prvé pracoviská v nemocnici plánujú otvoriť v marci 2023.

slovakia

left justify in out

Počas tohto víkendu (26. - 27. 11.) bude nemocnica prístupná pre prihlásenú verejnosť, ktorá bude môcť nahliadnuť do jej priestorov. "Nemocnicu Bory sme budovali ako akútnu nemocnicu s vysokým podielom zdravotnej starostlivosti v chirurgických alebo operačných špecializáciách. Má byť prvou voľbou pre obyvateľov spádovej oblasti, čiže v tomto smere má charakter všeobecnej nemocnice, ale zároveň sa zameriavať i na náročné diagnózy a na vybraných pracoviskách poskytovať komplexnú a koncovú zdravotnú starostlivosť," povedal Lopatka. Nemocnica bude poskytovať takmer všetky medicínske odbory. Nosnú časť však bude tvoriť šesť programov. Medzi ne podľa medicínskeho riaditeľa Nemocnice Bory Róberta Hilla patrí starostlivosť o matku a dieťa, srdcovocievne ochorenia, cievne mozgové ochorenia, onkologické ochorenia, ortopedicko-traumatologický program a program pre poruchy metabolizmu a trávenia. "Zdravotnú starostlivosť bude nemocnica poskytovať vo viac ako 50 špecializáciách," uviedol Hill.

 

img

 

Nemocnica v marci 2023 medzi prvými otvorí nemocničné ambulancie, rádiodiagnostické pracovisko a rovnako aj radiačnú onkológiu a pracovisko nukleárnej medicíny. Lôžková časť nemocnice má byť podľa Hilla spustená v máji, pôrodnica v júni, na jeseň sa má spustiť urgent. Súčasťou bude 405 lôžok, 16 operačných sál či urgentný príjem novej generácie s heliportom. Ročne sa plánuje v nemocnici uskutočniť 35.000 hospitalizácií. Celkovo plánujú v nemocnici zamestnať podľa Lopatku viac ako 1500 ľudí. Na otvorenie a úvodnú fázu prevádzky je nemocnica z veľkej časti personálne pripravená, povedal Hill. Pritiahnuť chcú aj zdravotnícky personál zo zahraničia. Nemocnica Bory získala právoplatné stavebné povolenie v júli 2018 a následne v auguste toho roku sa začalo s jej výstavbou. Šesťpodlažný objekt má jedno podzemné podlažie, štyri nadzemné podlažia, piate technologické podlažie a na streche sa nachádza heliport. Súkromná investícia do zdravotníctva sa má pohybovať na úrovni 240 miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona