Nemeckým spotrebiteľom sa zhoršuje nálada

NETKY.SK • 25 August 2011, 16:33 • 2 min
Nemeckým spotrebiteľom sa zhoršuje nálada

Nemeckým spotrebiteľom sa zhoršuje nálada

slovakia

left justify in out

img

Nemeckým spotrebiteľom sa zhoršuje nálada. Obávajú sa totiž, že spomalenie svetovej ekonomiky tvrdo zasiahne nemecké hospodárstvo. Vyplýva to z prognózy spotrebiteľskej dôvery na september 2011, ktorú vypracoval inštitút pre prieskum trhu GfK.
      Indikátor spotrebiteľskej dôvery, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu spotrebiteľov v najväčšej ekonomike eurozóny, podľa prieskumu GfK v septembri klesne na 5,2 bodu z revidovaných augustových 5,3 bodu. Analytici takýto výsledok očakávali.
      GfK ale pripomína, že situácia na trhu práce v Nemecku je zatiaľ dobrá, čo znamená, že spotrebitelia utrácajú a udržujú ekonomiku v chode napriek otrasom na svetových finančných trhoch.
      "Ale zhoršovanie dlhovej krízy eurozóny a rastúce obavy z prípadného návratu globálnej recesie, sa jasne odrazili na dôvere Nemcov v ďalší vývoj ekonomiky," uvádza sa vo vyhlásení inštitútu, podľa ktorého sa ľudia v Nemecku na základe najnovšieho vývoja obávajú, že budú musieť poskytnúť viac peňazí zo svojich daní na záchranu zadlžených štátov eurozóny. Aj vysoké ceny energií, ktoré im vyprázdňujú peňaženky, majú negatívny vplyv na ich náladu.
      Nemecko sa vďaka oživeniu priemyslu a vývozu rýchlo zotavilo z krízy a potiahlo dopredu aj ďalšie krajiny závislé od exportu, ako je napríklad Slovensko. Práve pre východoeurópske ekonomiky sú Nemecko a jeho spotrebitelia najväčším obchodným partnerom.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies