Nemeckým investorom sa výrazne zlepšila nálada

NETKY.SK • 15 Február 2012, 08:12 • 2 min
Nemeckým investorom sa výrazne zlepšila nálada

Nemeckým investorom sa výrazne zlepšila nálada - Svet Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku sa aj tento mesiac zvýšila, už tretíkrát po sebe a viac, ako sa čakalo. To signalizuje, že najväčšia ekonomika eurozóny sa už zrejme spamätala z pokle

slovakia

left justify in out

img

Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku sa aj tento mesiac zvýšila, už tretíkrát po sebe a viac, ako sa čakalo. To signalizuje, že najväčšia ekonomika eurozóny sa už zrejme spamätala z poklesu v závere minulého roka.
      Podľa najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov a analytikov, ktorý vyjadruje ich očakávania pre najbližších šesť mesiacov, dostal vo februári zo záporných čísiel. Jeho hodnota tento mesiac doslova vyskočila o 27 bodov na 5,4 bodu z januárových -21,6 bodu a dosiahla najvyššiu úroveň od apríla 2011.
      Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že stúpne oveľa miernejšie, na -11,8 bodu.
      Podľa ZEW takýto výrazný nárast indexu signalizuje, že nedávne spomalenie nemeckej ekonomiky už pravdepodobne nebude pokračovať. Skôr naopak, v druhej polovici roka by jej výkon mohol mierne vzrásť.
      Dôvodom optimizmu je zlepšovanie situácie na americkom trhu práce, aj pokles nákladov na obsluhu dlhov tzv. okrajových štátov eurozóny. No na druhej strane, úsporné opatrenia, ktoré musia vlády v celom regióne zavádzať, aby znížili deficity verejných financií, majú negatívny vplyv na dopyt po nemeckých produktoch.
      "Situácia je veľmi neistá, predovšetkým v dôsledku dlhovej krízy," uviedol Heinrich Bayer, analytik Deutsche Postbank pre Bloomberg. "Vidíme, že svetová ekonomika opäť rastie, vrátane ožívania hospodárstva USA a nemecká ekonomika z toho profituje," dodal.

Zdroj: TASR/DPA, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies