Nemecký zákon o jednotnej cene liekov na predpis je v rozpore s právom EÚ

NETKY.SK • 19 Október 2016, 15:23 • 2 min
Nemecký zákon o jednotnej cene liekov na predpis je v rozpore s právom EÚ

LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu dnes oznámil, že nemecká právna úprava povoľujúca jednotné ceny liekov na predpis je v rozpore s právom Európskej únie a predstavuje neopodstatnené obmedzenie voľného pohybu tovaru.

slovakia

left justify in out

Súdny dvor EÚ sa vyjadril k sporu medzi nemeckou svojpomocnou organizáciou Deutsche Parkinson Vereinigung (DPV), ktorá sa snaží o zlepšenie životných podmienok pacientov trpiacich Parkinsonovou chorobou a ich rodín, a Nemeckým združením na boj proti nekalej hospodárskej súťaži. Prvá menovaná organizácia sa totiž dohodla s dánskou zásielkovou lekárňou DocMorris na bonusovom systéme, ktorý môžu využiť jej členovia, ak v tejto lekárni kúpia lieky na predpis na liečbu Parkinsonovej choroby, ktoré možno získať iba v lekárni.

 

Aj napriek tomu, že zásielkový predaj liekov na predpis nie je v Nemecku zakázaný, združenie na boj proti nekalej hospodárskej súťaži tento bonusový systém označilo za nekompatibilný s nemeckou právnou úpravou, ktorá pri liekoch na predpis stanovuje jednotné ceny pri výdaji v lekárňach.

 

Krajinský súd v Düsseldorfe na návrh tohto združenia zakázal Deutsche Parkinson Vereinigung propagovať svoj bonusový systém, na čo sa dotknutá organizácia obrátila na Vyšší krajinský súd v Düsseldorfe. Ten o stanovisko požiadal Súdny dvor EÚ s otázkou, či je určenie jednotných cien pri predaji tohto typu liekov na predpis v lekárňach zlučiteľné s voľným pohybom tovaru. Luxemburský súd konštatoval, že nemecká právna úprava predstavuje neodôvodnené obmedzenie voľného pohybu tovaru. Súd ďalej dospel k záveru, že takto postavený právny systém môže mať "negatívny vplyv" z hľadiska prístupu pre výrobky z iných členských štátov EÚ na nemecký trh, čo zvýhodňuje domácich výrobcov liekov.

 

Súdny dvor v tejto súvislosti zdôraznil, že pre zahraničné lekárne predstavuje zásielkový predaj významnejší či dokonca jediný spôsob priameho prístupu na nemecký trh a pre zásielkové lekárne môže cenová súťaž predstavovať dôležitejší konkurenčný parameter než pre tradičné lekárne. Podľa stanoviska súdu cenová súťaž zo strany zásielkových lekární by tradičné lekárne podnietila k väčšiemu rozvoju niektorých činností vo všeobecnom záujme, ako je aj výroba liekov na predpis.

 

Okrem toho by cenová súťaž mohla byť prospešná pre pacienta, pokiaľ by umožnila ponúknuť v Nemecku lieky na predpis za výhodnejšie ceny, než sú ceny určené v súčasnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona