Nemecký vojaci Bundeswehru sa stiahnu z tureckej základne, presunú sa do Jordánska kde budú naďalej bojovať proti džihádistom

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 08:00 • 2 min
Nemecký vojaci Bundeswehru sa stiahnu z tureckej základne, presunú sa do Jordánska kde budú naďalej bojovať proti džihádistom

BERLÍN - Nemeckí poslanci dnes veľkou väčšinou hlasov schválili stiahnutie príslušníkov Bundeswehru a šiestich lietadiel z tureckej základne Incirlik do Jordánska.

slovakia

left justify in out

Nemeckí vojaci pôsobili v Turecku v rámci aktivít Severoatlantickej aliancie proti džihádistom z takzvaného Islamského štátu (IS). V plnení rovnakých úloh by mali pokračovať aj v Jordánsku.

 

Presun sa bude týkať viac ako 250 nemeckých vojakov, ako aj ich prieskumných lietadiel typu Tornado a tankovacieho stroja. Za návrh z dielne vládnej koalície hlasovalo viac ako 80 percent zákonodarcov. Za bolo 461 členov Bundestagu, proti sa vyslovilo 85 a 23 sa hlasovania zdržalo.

 

O zámere presunúť nemecký vojenský kontingent z Turecka do Jordánska informovala verejnosť už 7. júna nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Krok Berlína je reakciou na napätie v dvojstranných vzťahoch, ktoré sa prejavilo aj v opakovanom neumožnení návštev nemeckých zákonodarcov na spomínanej základni.

 

Na pôde Spolkového snemu nenarazilo rozhodnutie o presune na výraznejší odpor. Iba frakcie opozičných strán Ľavica a Zelení volali po návrate vojakov do vlasti, k čomu však nedôjde.

 

Začiatok presunu je podľa informácií z nemeckej metropoly naplánovaný na prvé júlové dni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona