Nemecký vicekancelár Gabriel: V budúcnosti by sme zvládli 500-tisíc utečencov za rok

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:33 • 2 min
Nemecký vicekancelár Gabriel: V budúcnosti by sme zvládli 500-tisíc utečencov za rok

BERLÍN - Nemecký sociálnodemokratický vicekancelár Sigmar Gabriel predpokladá, že Nemecko sa aj v najbližších rokoch dokáže vyrovnať s prijatím státisícov utečencov. Zvládnuteľný je podľa neho počet okolo 500.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že po dobu niekoľkých rokov by sme určite zvládli počet pol milióna," povedal Gabriel v pondelok večer v rozhovore pre televíziu ZDF. "O tom nepochybujem, možno aj viac," dodal.

 

Gabriel, ktorý je aj predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), zároveň vyzval celoeurópske riešenie utečeneckej krízy. Nemecko podľa neho nemôže každý rok prijať takmer milión ľudí a bezo zvyšku integrovať, uviedol vicekancelár, narážajúc na predpoklad, že v jeho krajine požiada tento rok o azyl najmenej 800.000 utečencov. Gabriel predpokladá, že do Nemecka bude naďalej prichádzať najviac migrantov z krajín Európy, "pretože sme ekonomicky silný štát, o tom niet pochýb."

 

Osobitný vyslanec OSN Staffan de Mistura v tejto súvislosti v Bruseli varoval, že počet ľudí utekajúcich zo Sýrie by sa mohol dramaticky zvýšiť, ak by sa tamojšia občianska vojna rozšírila aj oblasť stredomorského prístavného mesta Lázikíja, kde žije okolo milión ľudí. Väčšina z nich by sa pravdepodobne snažila dostať v lodiach cez Stredozemné more do Európy. Ďalších ľudí by k úteku mohol dohnať postup extrémistov z tzv. Islamského


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies