Nemecký veľvyslanec v USA: Obama súhlasil s Merkelovou ohľadne zbraní pre Kyjev

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:25 • 2 min
Nemecký veľvyslanec v USA: Obama súhlasil s Merkelovou ohľadne zbraní pre Kyjev

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama súhlasil minulý mesiac s názorom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej neposlať na Ukrajinu smrtiace obranné zbrane. Uviedol to v pondelok nemecký veľvyslanec v USA Peter Wittig - v čase, keď americkí zákonodarcovia tlačia na Obamu ohľadne vyzbrojenia Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Wittig v rozhovore pre agentúru AP povedal, že počas februárovej schôdzky v Bielom dome sa Obama zhodol s Merkelovou na dôležitosti "dať nejaký priestor pre diplomatické a politické úsilie, ktoré prebieha".

 

Podľa Wittiga si obaja lídri vymenili názory a zhodli sa v otázke neprikročenia k "dodávkam smrtiacich obranných zbraní v tomto období".

 

Obamova administratíva tvrdí, že stále zvažuje, či Ukrajine pošle protitankové a iné obranné zbrane, aby si mohla brániť svoje územie.

 

Skupina amerických demokratických a republikánskych zákonodarcov na čele s predsedom Snemovne reprezentantov Johnom Boehnerom minulý týždeň vyzvala Obamu, aby bezodkladne poslal zbrane na Ukrajinu.

Mnohé európske krajiny sú však proti, najmä Nemecko. Tvrdia, že ďalšie zbrane iba vystupňujú situáciu a môžu vyvolať širšiu zástupnú vojnu s Ruskom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies