Nemecký súd zamietol žalobu zákazníka proti VW, firma nemusí auto vziať späť

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 18:01 • 2 min
Nemecký súd zamietol žalobu zákazníka proti VW, firma nemusí auto vziať späť

BERLÍN - Nemecký súd v Bochumi dnes zamietol žalobu zákazníka proti automobilke Volkswagen (VW) v súvislosti s emisnými podvodmi firmy.

slovakia

left justify in out

Zákazník v žalobe žiadal, aby automobilka bola povinná vziať späť vozidlo VW Tiguan, ktoré kúpil pred necelým rokom, nakoľko auto vypúšťa do ovzdušia omnoho viac škodlivín, než firma uvádzala. Podľa sudcu Oblastného súdu v Bochumi ale zákazník na takéto riešenie problému nemá nárok. Uznal, že problematický softvér zavádzajúci pri emisných testoch sa v aute môže nachádzať, no automobil je stále možné upraviť. Ako povedal hovorca súdu, výrobca je povinný vziať späť len výrazne poškodený tovar. V tomto prípade ale VW uviedol, že problém sa dá vyriešiť úpravou softvéru, čo netrvá viac než 30 minút a náklady na to sa pohybujú okolo 100 eur.

 

Súd v Bochumi je prvým zo série žalôb podaných nemeckými zákazníkmi voči Volkswagenu po tom, ako spoločnosť koncom minulého roka priznala, že do viacerých áut s dieselovým motorom nainštalovala softvér, ktorý mal zabezpečiť, aby vozidlo pri testoch splnilo emisné normy. Neskôr firma priznala, že po svete jazdí zhruba 11 miliónov dieselových áut s takýmto softvérom. V Nemecku je emisným škandálom dotknutých približne 2,5 milióna áut.

 

Právny zástupca zákazníka s verdiktom súdu nesúhlasí. Ako uviedol, majiteľovi auta sa stala nemalá škoda, nakoľko rozsiahle informovanie o emisnom škandále zákazníkovi neumožňuje toto auto predať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies