Nemecký súd zamietol žalobu proti bývalému členovi SS pre nedostatok dôkazov

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:56 • 2 min
Nemecký súd zamietol žalobu proti bývalému členovi SS pre nedostatok dôkazov

BERLÍN - Súd v Kolíne nad Rýnom zamietol dnes prípad bývalého člena nacistických jednotiek SS, obvineného z podielu na najväčšej masakre civilistov v nacistami okupovanom Francúzsku. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu neexistuje dostatok dôkazov na proces proti Wernerovi C. v prípade obvinení z podieľania sa na vraždách v súvislosti s masakrou v Oradour-sur-Glane na juhozápade Francúzska, pri ktorej v roku 1944 prišlo o život 642 mužov, žien i detí.

 

Prokuratúra v Dortmunde sa domnieva, že podozrivý ako člen popravnej čaty zastrelil 25 mužov a následne pomáhal vojakom, keď zablokovali a zapálili kostol, v ktorom zhoreli zaživa desiatky žien a detí.

 

Podozrivý, ktorého priezvisko v súlade s nemeckými zákonmi o ochrane súkromia nezverejnili, podľa súdu nepopiera, že sa nachádzal v danej dedine. Tvrdí však, že nikdy nevystrelil ani jeden výstrel a nepodieľal sa na masakre ani iným spôsobom. Súd zdôraznil, že pre obvinenia neexistujú zdokumentované dôkazy ani výpovede svedkov, píše AP.

 

"V procese by sa pravdepodobne mohlo dokázať len to, že podozrivý bol počas masakry v Oradour-sur-Glane, čo neustále tvrdí," uviedol súd. "Len samotná prítomnosť nie je postačujúca na dokázanie podielu na vražde bez dôkazu o ďalších okolnostiach," dodal. Proti rozhodnutiu súdu sa možno odvolať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies