Nemecký súd zakázal Rostockej univerzite udeliť čestný doktorát Snowdenovi

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 17:46 • 2 min
Nemecký súd zakázal Rostockej univerzite udeliť čestný doktorát Snowdenovi

SCHWERIN - Rostocká univerzita v Nemecku nemôže udeliť čestný doktorát americkému informátorovi Edwardovi Snowdenovi. Rozhodol o tom dnes súd v meste Schwerin, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa uznesenia súdu akademický senát Filozofickej fakulty Rostockej univerzity prekročil zákonné limity, keď v roku 2014 hlasoval za udelenie čestného doktorátu tomuto bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb.

 

Súd zamietol právnu sťažnosť fakulty voči rozhodnutiu rektora univerzity zastaviť tento krok vzhľadom na pochybnosti ohľadom Snowdenových výnimočných vedeckých kvalít. Americký informátor je v Nemecku vnímaný ako bojovník za ochranu osobných údajov od júna 2013, keď zverejnil množstvo údajov Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) o celosvetovom sledovaní telefonátov a elektronickej komunikácie. Snowden je vo svojej vlasti stíhaný a v súčasnosti žije v Rusku.

 

Od zmeny nemeckého zákona o vysokom školstve z roku 2002 sú predpisy udeľovania čestných doktorátov mimoriadne prísne najmä v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severe Nemecka, kde sídli aj Rostocká univerzita. "Vo všetkých ostatných nemeckých spolkových krajinách by udelenie čestného doktorátu Snowdenovi nebol problém," uviedol hlavný sudca Michael Skeries.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies