Nemecký súd rozhodol, že časti satirickej básne o Erdoganovi zostanú zakázané

NETKY.SK • 10 Február 2017, 13:12 • 2 min
Nemecký súd rozhodol, že časti satirickej básne o Erdoganovi zostanú zakázané

BERLÍN - Nemecký súd dnes rozhodol, že časti básne nemeckého satirika Jana Böhmermanna, v ktorej zosmiešňoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zostanú zakázané a satirik ich nesmie opakovať na verejnosti.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo verdikte, ktorý dnes zverejnil súd v Hamburgu. Proti rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať. Súd tak vyhovel žalobe tureckého prezidenta, ktorý žiadal zákaz celej básne, len čiastočne.

 

Erdoganov právnik Michael-Hubertus von Sprenger opakovane deklaroval, že jeho mandant žiada zákaz celej básne a podá odvolanie proti akémukoľvek inému rozhodnutiu súdu.

Böhmermann vlani koncom marca vo svojom satirickom programe Neo Magazin Royale predniesol báseň o tureckom prezidentovi, ktorá obsahovala množstvo vulgarizmov. Erdogana v nej okrem iného označil za "zoofila" a "perverzáka, ktorý pozerá detskú pornografiu".

 

 

Tureckú vládu báseň pobúrila do takej miery, že Nemecko požiadala o začatie súdneho procesu proti Böhmermannovi. Podľa Turecka sa totiž satirik dopustil urážky na cti, keď sa hanlivo vyjadroval o prezidentovi cudzej krajiny. Turecký prezident tak voči satirikovi viedol nielen občianske súdne konanie, ale aj trestný proces, pričom využil v Nemecku dlhé roky nepoužívaný paragraf trestného zákonníka o urážke zahraničného majestátu.

 

Trestné stíhanie Böhmermanna umožnil súhlas nemeckej vlády, ktorá sa však za to doma stala terčom ostrej kritiky. Kauza sa stala aj témou diskusie o obmedzovaní slobody slova v Nemecku. Zrejme aj pod tlakom kritikov spolková vláda nedávno rozhodla, že daný paragraf zruší. Trestné stíhanie proti Böhmermannovi, ktorému hrozilo niekoľko rokov väzenia, prokuratúra nakoniec zastavila s tým, že báseň nebola zámerne ohováračská a bola v medziach satiry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies