Nemecký súd odmietol žiadosť Afgancov o odškodné za útok NATO

NETKY.SK • 12 December 2013, 17:10 • 2 min
Nemecký súd odmietol žiadosť Afgancov o odškodné za útok NATO

BONN - Súd v nemeckom meste Bonn v stredu zamietol žiadosť dvoch občanov Afganistanu, ktorí od nemeckej vlády žiadali dokopy 90-tisíc eur za usmrtenie svojich príbuzných v rámci náletov NATO pri afganskom meste Kundúz spred štyroch rokov.

slovakia

left justify in out

Zásah namierený voči povstalcom realizovalo nemecké velenie a výsledkom bola smrť veľkého počtu civilistov. Súd svoj verdikt odôvodnil nezistením žiadneho pochybenia na strane nemeckých vojakov. Stredajšie rozhodnutie bonnského súdu môže byť precedensom v súvislosti s ďalšími 77 žalobami, ktorých podávatelia žiadajú od nemeckej vlády za inkriminovaný útok dokopy tri milióny eur.

Parlament krátko po útoku priznal, že išlo o jeden z najzávažnejších zásahov nemeckej armády od konca druhej svetovej vojny. Nemecká vláda však poukázala, že nemeckí vojaci zasahovali pod vedením NATO a preto za incident nemôže niesť zodpovednosť výlučne Berlín. Nemecko, ktoré má po USA a Británii v Afganistane tretí najväčší počet vojakov, napriek tomu rodinám obetí vyplatila po päť tisíc eur s tvrdením, že ide o humanitárnu pomoc a nie kompenzácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies