Nemecký spolkový súdny dvor potvrdil verdikt pre "účtovníka z Auschwitzu"

NETKY.SK • 28 November 2016, 13:14 • 2 min
Nemecký spolkový súdny dvor potvrdil verdikt pre "účtovníka z Auschwitzu"

BERLÍN - Nemecký Spolkový súdny dvor v Karlsruhe potvrdil dnes trest štyri roky odňatia slobody pre bývalého nacistického dozorcu z koncentračného tábora Auschwitz, 95-ročného Oskara Gröninga.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na právneho zástupcu odsúdeného o tom informovali tlačové agentúry AP a DPA s tým, že toto rozhodnutie je konečné.

 

Bývalého dobrovoľníka nacistických vojsk, známeho ako "účtovník z Auschwitzu", odsúdili ešte v júli 2015 na krajinskom súde v Lüneburgu na severe Nemecka na štyri roky väzenia za napomáhanie k vražde počas druhej svetovej vojny v 300.000 prípadoch.

 

Gröning sa vtedy voči tomuto rozsudku odvolal na nemecký Spolkový súdny dvor.

 

V Nemecku bol verdikt krajinského súdu v Lüneburgu v jednom z posledných procesov so žijúcimi predstaviteľmi bývalého nacistického režimu vnímaný ako zásadný, pretože po prvý raz bol obžalovaný uznaný za vinného so zdôvodnením, že bol súčasťou vražednej mašinérie a nič proti tomu nepodnikol.

 

Niekdajší Rottenführer SS, ktorý pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau v rokoch 1942-44, mal podľa prokuratúry v náplni práce triediť osobné veci odovzdávané väzňami pri vstupe do tábora. Súčasne z nich vyberal tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies