Nemecký sociálni demokrati v prieskume predbehli kresťanských demokratov

NETKY.SK • 23 Február 2017, 17:44 • 2 min
Nemecký sociálni demokrati v prieskume predbehli kresťanských demokratov

BERLÍN - Nemeckí sociálni demokrati (SPD) predbehli po prvý raz od októbra 2006 v prieskume verejnej mienky kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Prieskum uskutočnila spoločnosť Infratest dimap pre verejnoprávnu televíziu ARD. Do parlamentných volieb v Nemecku zostáva sedem mesiacov.

slovakia

left justify in out

Stranu SPD, ktorá si posilnila pozíciu nomináciou bývalého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza za svojho kandidáta na kancelára, podporuje podľa najnovšieho prieskumu 32 percent obyvateľstva, kým Merkelovej konzervatívny blok o jedno percento menej Nemcov. Prieskum sa uskutočnil 20.-22. februára na vzorke 1047 respondentov.

 

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) si v porovnaní s ostatným prieskumom zo začiatku mesiaca polepšila o štyri percentá, zatiaľ čo "Únia" pozostávajúca z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a jej spojencov z Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) prišla v rovnakom období o tri percentuálne body.

 

Sociálni demokrati naposledy zvíťazili vo voľbách v roku 2002 pod vedením bývalého kancelára Gerharda Schrödera. Strana vládne spolu s Merkelovej konzervatívcami v "širokej koalícii" od roku 2013. Schulz od svojho príchodu z Bruselu vedie kampaň proti kancelárkinej politike ako tzv. outsider.

 

Protiimigračne zameraná Alternatíva pre Nemecko (AfD) má v uvedenom prieskume aktuálne podporu 11 percent obyvateľstva, Zelení osem percent, strana Ľavica (Die Linke) sedem percent a propodnikateľská Slobodná demokratická strana (FDP) šesť percent. AfD i FDP by prekročili päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu, čo by skomplikovalo koaličnú aritmetiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies