Nemecký šéf diplomacie rokoval v Ankare o utečencoch s najvyššími tureckými predstaviteľmi

NETKY.SK • 18 September 2015, 19:23 • 2 min
Nemecký šéf diplomacie rokoval v Ankare o utečencoch s najvyššími tureckými predstaviteľmi

ANKARA - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier ponúkol dnes počas návštevy Turecka krajine ďalšiu pomoc na zvládnutie krízy s utečencami. Steinmeier počas pobytu v Ankare podľa agentúry DPA ocenil Turecko v súvislosti s prijatím takmer dvoch miliónov ľudí zo susednej Sýrie.

slovakia

left justify in out

Súčasne zdôraznil význam vytvorenia perspektívy ich návratu do vlasti. Cieľom podľa Steinmeiera zostáva zabrániť tomu, aby sa na cestu do Európy vydalo ešte viac utečencov. "Spoluprácu s Tureckom potrebujeme naliehavejšie ako kedykoľvek predtým," konštatoval.

 

V Turecku našlo v uplynulých rokoch útočisko viac ako 2,3 milióna utečencov, medzi nimi aj ľudia z Iraku a Afganistanu. Mnohí z nich chcú medzičasom pokračovať v ceste do Európy, pretože prišli o nádej na rýchly koniec konfliktov v krajinách svojho pôvodu. Európska komisia vo štvrtok avizovala, že uvoľní pre Turecko až jednu miliardu eur, aby podporila prijímanie utečencov v tejto krajine.

 

Súčasťou Steinmeierovho programu v Ankare boli rokovania s úradujúcim tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, ako aj prijatie u prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Šéf nemeckej diplomacie, ktorý navštívil aj registračné centrum pre utečencov, sa stretol aj so zástupcami tureckej opozície a večer mal naplánovanú schôdzku s predsedom prokurdskej strany HDP Selahattinom Demirtasom.

 

Predmetom Steinmeierových rokovaní s najvyššími ústavnými činiteľmi Turecka bol i opäť ožívajúci konflikt so sympatizantmi zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) na východe krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies