Nemecký reprezentačný kouč Löw: Absolútne odmietam doping

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 09:10 • 2 min
Nemecký reprezentačný kouč Löw: Absolútne odmietam doping

FREIBURG - Ťažké dopingové obvinenia voči hráčom Freiburgu a Stuttgartu z minulosti zasiahli viaceré známe postavy nemeckého futbalu. Denník Bild pripomína, že súčasný tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw bol v čase údajných rozšírených dopingových praktík, čiže na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia, hráčom oboch klubov.

slovakia

left justify in out

V rokoch 1978 - 1980 pôsobil vo Freiburgu a o sezónu neskôr v Stuttgarte. V tejto súvislosti vydal tréner úradujúcich majstrov sveta z Brazílie toto vyhlásenie: "Doping je súčasť športu, ale ja ho absolútne odmietam. To platilo pre mňa ako hráča a platí aj ako trénera."

 

Napriek tomu denník Bild špekuluje, že Löw sa mohol osobne poznať s lekárom Arminom Klümperom, ktorý v inkriminovamom období údajne mnohým hráčom aplikoval zakázané látky vrátane anabolík. Podľa Bildu čakáreň u Klümpera bola v tom čase plná prominentných športovcov z radov futbalistov, atlétov aj cyklistov. Údajne k nemu chodila aj sedembojárka Birgit Dresselová, ktorá v roku 1987 predčasne zomrela vo veku 27 rokov na zlyhanie viacerých orgánov. V tejto súvislosti vyznieva zaujímavo informácia, že viacerí vtedajší bundesligoví hráči vrátane hviezd Karla-Heniza Rummeniggeho, Paula Breitnera či Dietera a Uliho Hoenessovcov v roku 1989 pomohli Klümperovi sumou 250 000 eur, keď mal problémy s finančným úradom. Dnes má bývalý kontroverzný traumatológ 79 rokov, žije v JAR a k prípadu sa odmieta vyjadriť.

 

Informácie o dopingu v nemeckom futbale spred 30 - 40 rokov priniesla špeciálnej komisia univerzity vo Freiburgu, ktorá vyšetrovala angažovanosť školy pri podpore dopingových praktík u športovcov. "Na základe nových dôkazov a dokumentov je možné uviesť, že anabolický doping bol systematicky využívaný aj v nemeckom profesionálnom futbale," uvádza sa v správe komisie.

 

Vedenie VfB Stuttgart odmietlo správu komentovať, lebo nemá k dispozícii konkrétne fakty a navyše k udalosti prišlo pred niekoľkými dekádami. Zároveň však upozornilo, že Klümper nebol nikdy klubovým lekárom. Oba kluby prisľúbili pomoc pri riešení prípadu, keďže sú za čistotu športu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona