Nemecký prezident upozornil Zemana, že má hľadať konsenzus

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 07:48 • 2 min
Nemecký prezident upozornil Zemana, že má hľadať konsenzus

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck v stredu svojmu českému náprotivkovi Milošovi Zemanovi, ktorý je na dvojdňovej návšteve krajiny, nepriamo vytkol utorňajšiu nomináciu exministra financií Jána Rusnoka za predsedu novej úradníckej vlády.

slovakia

left justify in out

Podľa Gaucka by mal prezident vystupovať ako zmierovateľ a zjednocovateľ národa. Zeman by sa podľa slov niekdajšieho ľudskoprávneho aktivistu mal vyhýbať vytváraniu "druhej vládnej moci". Zároveň podotkol, že prvého priamo zvoleného českého prezidenta v Nemecku pozorne sledujú a vyjadril vieru, že sa mu podarí nájsť kompromis. Ako podľa portálu českého denníka MF Dnes povedal Gauck Zemanovi, "prezident musí ovládať tiché tóny a nesmie slovne útočiť".
Zeman sa v utorok rozhodol vymenovať za nového premiéra exministra Rusnoka. Odmietol tak návrh vládnej ODS, ktorá po rezignácii premiéra Petra Nečas navrhla do funkcie Miroslavu Němcovú. Nepozdával sa mu ani návrh opozície, ktorá žiadala predčasné voľby. Podľa Zemana je vláda odborníkov garanciou, aby sa vyšetrenie škandálov okolo šéfky Nečasovej kancelárie vyšetrilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies