Nemecký prezident otvoril reprezentačnú výstavu prác japonského tvorcu Hokusaia

NETKY.SK • 26 August 2011, 13:11 • 2 min
Nemecký prezident otvoril reprezentačnú výstavu prác japonského tvorcu Hokusaia

Nemecký prezident otvoril reprezentačnú výstavu prác japonského tvorcu Hokusaia

slovakia

left justify in out

img

Rozsiahlu výstavu diel japonského maliara a drevorytca Kacušiku Hokusaia (1760-1849) otvoril vo štvrtok večer v Berlíne nemecký spolkový prezident Christian Wulff.
      Ako zdôraznil na vernisáži, návštevníci výstavy, ktorá potrvá do 24. októbra, sa môžu opäť presvedčiť, "ako výrazne Japonsko obohatilo našu kultúru a náš život".
      Expozíciu tvorí viac ako 400 obrazov, rytín, kresieb a rukopisov umelca mimoriadnych kvalít. Mnohé z nich sú vôbec po prvý raz vystavované za hranicami krajiny vychádzajúceho slnka.
      Hokusai mimoriadnym spôsobom inšpiroval impresionistov, napríklad Clauda Moneta, ale aj britského výtvarníka amerického pôvodu Jamesa McNeilla Whistlera. Spoločne s Hirošige Utagawom ovplyvnil aj svetovú krajinomaľbu.
      Výstava, ktorú podporilo viacero japonských inštitúcií a záštitu nad ktorou prevzala japonská ambasáda v Berlíne, sa koná pri príležitosti 150. výročia nadviazania nemecko-japonských vzťahov. Jej kurátorom je najväčší znalec Hokusaiovej tvorby Seidži Nagata.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies