Nemecký prezident Joachim Gauck: Snowden si zaslúži úctu!

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 06:21 • 2 min
Nemecký prezident Joachim Gauck: Snowden si zaslúži úctu!

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý kedysi pomáhal odhaľovať praktiky východonemeckej tajnej polície, sa v piatok zastal Američana Edwarda Snowdena snažiaceho sa vyhnúť postihu za prezradenie programov sledovania komunikácie bežných ľudí vo svojej krajine. Ľudia konajúci ako Snowden si podľa neho zaslúžia úctu, keďže bránia "slobodu".

slovakia

left justify in out

Gauck sa tak vyjadril v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Passauer Neue Presse, ktorý by mohol mať vplyv na septembrové parlamentné voľby v Nemecku. Kancelárka Angela Merkelová totiž k Snowdenovmu prípadu pristupuje úplne inak, pričom odmietla prirovnávanie USA k niekdajšiemu Východnému Nemecku a ubezpečila Washington, že Berlín bývalému spolupracovníkovi tajných služieb na úteku neposkytne útočisko.

Podľa Gaucka majú ľudia pracujúci v štátnom aparáte právo konať na základe vlastného svedomia, keďže jednotlivé inštitúcie sa niekedy odchyľujú od práva. "Toto sa obvykle napraví len vtedy, ak sa informácie zverejnia. Ktokoľvek na to upriamuje pozornosť verejnosti a koná na základe svojho svedomia, si zaslúži úctu," povedal bývalý východonemecký aktivista, bojovník za ľudské práva a evanjelický pastor, ktorý po páde komunizmu viedol komisiu dokumentujúcu zločiny tajnej polície Stasi. Nemecký prezident je napriek slabým právomociam v krajine považovaný za vysokú morálnu autoritu. "Strach z toho, že naše telefonáty alebo pošta sú zaznamenávané a uchovávané zahraničnými spravodajskými službami, je zábranou pre pocit slobody a rastie tak nebezpečenstvo, že bude narušená samotná sloboda," upozornil Gauck. 

Merkelová sa na jednej strane snaží zachovať priateľské vzťahy s Washingtonom, ktorý chce Snowdena postaviť pred súd, zároveň by však mala pred voľbami presvedčiť nemeckých voličov, že chápe ich rozhorčenie nad správami o sledovaní ich komunikácie americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Opakovane pritom vyhlásila, že povinnosťou štátu je chrániť svojich občanov pred hrozbou terorizmu, no použité prostriedky musia byť primerané. Opozícia Merkelovej vyčíta, že nevyvíja dostatočný nátlak na Washington, aby poskytol odpovede na otázky týkajúce sa rozsahu aktivít NSA. Objavili sa pritom informácie, že s Američanmi spolupracovali aj nemeckí agenti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies