Nemecký prezident Gauck varoval, že jeho krajina má limity v počte utečencov

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:38 • 2 min
Nemecký prezident Gauck varoval, že jeho krajina má limity v počte utečencov

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck dnes varoval, že jeho krajina má limity v tom, koľko utečencov môže prijať. Nemecko sa pritom tento rok pripravuje na prijatie 800.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenia nemeckého prezidenta - ktorý má prevažne reprezentatívnu úlohu, ale jeho slová majú morálnu váhu - zrejme vyvolajú búrlivú debatu o tom, koľko prisťahovalcov sa môže začleniť do nemeckej spoločnosti.

 

"Chceme pomôcť. Máme veľké srdce. Ale existuje hranica toho, čo môžeme urobiť," uviedol v nedeľu večer v prejave Gauck, bývalý aktivista za ľudské práva v komunistickom východnom Nemecku.

 

"Naše možnosti prijať ľudí je obmedzená, hoci nevieme, kde sú tie limity," dodal prezident, ktorého v dnešnej správe citovala tlačová agentúra Reuters.

 

Gauck použil opatrnejší tón než kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyhlásila, že Nemecko si dokáže poradiť s rekordným prílevom migrantov z Blízkeho východu a častí Afriky.

 

Gauckove vyjadrenia prišli v čase, keď už medzi žiadateľmi o azyl v Nemecku silnie napätie.

 

V nedeľu utrpelo zranenia 14 ľudí, keď vypukla bitka medzi dvoma súperiacimi skupinami v utečeneckom centre v západonemeckom meste Kassel, v jeho časti Calden, informovala polícia. Utečenci sú tam ubytovaní v stanoch, postavených na nevyužívanom vojenskom letisku.

 

Odborový zväz zastupujúci nemeckých policajtov navrhol, aby boli utečenci rozdeľovaní podľa náboženstva - bol by to pokus znížiť riziko konfliktu.

 

Merkelovej popularita prudko klesla pod vplyvom toho, ako kancelárka pristupovala k utečeneckej kríze. Ukázali to cez víkend výsledky dvoch prieskumov verejnej mienky. Naznačili posun v náladách obyvateľov v najľudnatejšej krajine Európskej únie.

 

Spolková vláda minulý týždeň odsúhlasila, že na budúci rok poskytne 16 spolkovým krajinám približne štyri miliardy eur, ktoré majú pomôcť poryť náklady na starostlivosť o utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies