Nemecký prezident Gauck sa zúčastnil na ekumenickom obrade za stredoškolákov

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 14:01 • 2 min
Nemecký prezident Gauck sa zúčastnil na ekumenickom obrade za stredoškolákov

HALTERN - Nemecký prezident Joachim Gauck sa dnes v meste Haltern zúčastnil na smútočnom zhromaždení na pamiatku 16 stredoškolákov a dvoch ich pedagogičiek, ktorí v utorok zahynuli pri leteckom nešťastí vo francúzskych Alpách.

slovakia

left justify in out

V príhovore počas ekumenických obradov Gauck uviedol, že je toho málo, čo možno pozostalým ponúknuť ako útechu v ich žiali za obeťami letu 4U9525 spoločnosti Germanwings. Podotkol, že pomôcť môže objatie či podanie ruky. Ubezpečil pozostalých, že vo svojom smútku nie sú sami, ale krajina s nimi súcití a zdieľa ich žiaľ.

 

img

 

Na zhromaždení sa zúčastnila aj predsedníčka krajinskej vlády Severného Porýnia-Vestfálska Hannelore Kraftová.

 

Skupina študentov sa v spoločnosti dvoch pedagogičiek vracala z Barcelony domov po výmennom jazykovom pobyte v Llinars del Valles v Katalánsku. Iróniou osudu je, že do lietadla takmer nenastúpili, keď jedno z dievčat až na letisku El Prat zistilo, že si u hostiteľskej rodiny zabudlo tašku s dokladmi. Rodina však doklady na letisko dopravila.

 

img

 

Lietadlo štartovalo v Barcelone a jeho cieľom bol nemecký Düsseldorf. Počas letu nad juhom Francúzska sa však zrútilo, pričom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

 

Prokuratúra v Marseille, ktorá prípad vyšetruje, vo štvrtok informovala, že druhý pilot Airbusu A320 lietadlo zámerne naviedol k zemi a tak ho zničil. Podľa medializovaných správ mal muž zrejme psychické problémy; v roku 2009 sa liečil z ťažkej depresie, pričom stále užíval lieky.

 

img

 

Nemecká prokuratúra zasa dnes uviedla, že druhý pilot, Andreas Lubitz, bol v utorok práceneschopný, o čom však neinformoval svojich nariadených a nastúpil do práce. Roztrhaný doklad o PN našla polícia počas domovej prehliadky, ktorú vykonala v jeho byte a Düsseldorfe a v dome jeho rodičov v Montabaure.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies