Nemecký prezident Gauck sa lúčil s funkciou tradičným vojenským ceremoniálom

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 07:33 • 2 min
Nemecký prezident Gauck sa lúčil s funkciou tradičným vojenským ceremoniálom

BERLÍN - Tradičným vojenským hudobným ceremoniálom sa dnes nemecký spolkový prezident Joachim Gauck (77) rozlúčil v parku svojho sídla, zámku Bellevue v Berlíne, s najvyššou ústavnou funkciou.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom akte, na ktorom sa zúčastnilo okolo 600 hostí, nechýbali vicekancelár, minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ministerka obrany Ursula von der Leyenová, šéf rezortu vnútra Thomas de Maiziere, ako aj úradujúci starosta nemeckej metropoly Michael Müller.

Chýbala iba spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá v rovnakom čase absolvovala prvé osobné stretnutie s novozvoleným prezidentom USA Donaldom Trumpom v Bielom dome vo Washingtone.

Joachim Gauck, ktorý rezignoval na kandidatúru na ďalšie volebné obdobie, si vybral v duchu tradícií pre rozlúčku tri hudobné opusy. Niekdajší evanjelický pastor a disident z bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) zvolil tamojší megahit skupiny Karat Über sieben Brücken musst du gehn, ľudovú pieseň Freiheit, die ich meine, ako aj cirkevnú pieseň Ein feste Burg ist unser Gott. Všetky zazneli v interpretácii orchestru Bundeswehru (Musikkorps der Bundeswehr).

Joachim Gauck končí vo funkcii nemeckého spolkového prezidenta oficiálne v sobotu, v nedeľu sa funkcie ujme jeho nástupca, bývalý šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies