Nemecký prezident Gauck pripomenul v Cotbuse Krištáľovú noc spred 78 rokov

NETKY.SK • 9 November 2016, 16:46 • 2 min
Nemecký prezident Gauck pripomenul v Cotbuse Krištáľovú noc spred 78 rokov

COTTBUS - Nemecký prezident Joachim Gauck pripomenul dnes v Cottbuse protižidovské pogromy, ku ktorých došlo v noci z 9. na 10. novembra 1938.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy tohto mesta, kde v roku 2015 vznikla z bývalého kostola synagóga, prvá na území spolkovej krajiny Brandebursko od obdobia holokaustu, zároveň ocenil angažovanosť dobrovoľníkov a vyzdvihol sponzorov, ktorí to umožnili, uviedla agentúra DPA.

 

Prezident položil veniec na mieste kde stála kedysi zničená miestna synagóga, pričom zdôraznil, že do Cottbusu prišiel preto, aby spoznal "dobré Nemecko".

 

Počas tzv. Krištáľovej noci prišlo o život 96 Židov, stovky ďalších utrpeli zranenia, pričom 30.000 Židov zatkli a deportovali do koncentračných táborov, vyše 1000 synagóg ľahlo popolom, okolo 7500 obchodov židovských majiteľov bolo zničených, došlo k škodám na židovských cintorínoch i školách.

 

Podnetom na pogromy sa stala vražda nacistického diplomata v Paríži Ernsta vom Ratha, ktorého 9. novembra 1938 zastrelil 17-ročný poľský Žid Herschel Grynszpan. Táto vražda bola však paradoxne omylom, pretože atentátnik chcel podľa vlastných slov pôvodne pripraviť o život ríšskeho veľvyslanca.

 

Udalosti, ku ktorým došlo následne v Nemecku, si svet pripomína v rámci Medzinárodného dňa boja proti fašizmu, rasizmu a antisemitizmu, pripadajúceho na 9. novembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona