Nemecký prezident Gauck nemá záujem o druhé funkčné obdobie, bojí sa o svoju vitalitu

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:42 • 2 min
Nemecký prezident Gauck nemá záujem o druhé funkčné obdobie, bojí sa o svoju vitalitu

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck potvrdil dnes informáciu, podľa ktorej sa v roku 2017 nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie. Vo svojom vyhlásení, ktoré priniesla agentúra DPA, sa priznal, že rozhodnutie nepokračovať vo funkcii mu "nepadlo ľahko".

slovakia

left justify in out

"Nechcem rátať s tým, že na ďalšie časové obdobie piatich rokov budem mať energiu a vitalitu, ktoré neviem zaručiť," vysvetlil 76-ročný Gauck počas vystúpenia v prezidentskej rezidencii - berlínskom zámku Bellevue.

 

Niekdajší aktivista za ľudské práva, pastor a neskorší riaditeľ ústavu pre skúmanie archívov východonemeckej tajnej služby je prezidentom od roku 2012, keď pre obvinenia z korupcie odstúpil jeho predchodca Christian Wulff. Volebné zhromaždenie ho zvolilo ako nestraníka a zároveň spoločného kandidáta vládnych i hlavných opozičných strán.

 

Gauck predstúpil pred kamery po tom, ako sa v Nemecku začali v posledných dňoch šíriť špekulácie o jeho opätovnej kandidatúre. Denník Bild informoval, že úradujúci prezident sa rozhodol po dlhom rozmýšľaní nekandidovať, čo zdôvodňoval vekom a zdravotnými ťažkosťami. Vyvolal tak debatu o možnom Gauckovom nástupcovi, pričom sa v tejto súvislosti objavujú mená predsedu Spolkového snemu Norberta Lammerta či ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera.

 

Vládnuce strany, ako aj samotná kancelárka Angela Merkelová podporovali Gauckovo zotrvanie vo funkcii. V nedávnom prieskume verejnej mienky sa za takúto alternatívu vyslovilo 70 percent opýtaných. Tzv. Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung), ktoré v Nemecku volí hlavu štátu, zasadne 12. februára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies