Nemecký prezident Gauck naznačil možnosť vojnových reparácií Grécku

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 12:01 • 2 min
Nemecký prezident Gauck naznačil možnosť vojnových reparácií Grécku

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck naznačil v dnešnom vydaní denníka Süddeutsche Zeitung možnosť reparácií Grécku za škody, ktoré mu Nemecko spôsobilo počas druhej svetovej vojny. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najvyšší predstaviteľ nemeckého štátu uvádza, že Nemecko by ako krajina plne si vedomá svojich dejín mala zvážiť možnosť prípadných reparácií. Gauck v denníku tvrdí, že Nemci sú potomkami ľudí, ktorí v druhej svetovej vojne zanechali po sebe v Európe deštrukčnú stopu.

 

Prezident má v Nemecku do veľkej miery len ceremoniálnu funkciu, avšak nositelia tohto úradu sú vysoko rešpektovaní ako skúsení štátnici, vysvetľuje DPA. Dnešné Gauckove slová boli publikované približne mesiac po tom, čo nemecká vláda zamietla najnovšiu požiadavku Atén v súvislosti s nacistickou okupáciou Grécka počas vojny.

 

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel označil vtedy grécku požiadavku na vyplatenie vojnových reparácií vo výške 278,8 miliardy eur za "hlúpu". Grécke vlády i súkromní občania už desiatky rokov vyzývajú Nemecko, aby ich krajine zaplatilo za vojnové škody, ale teraz v apríli to bolo vôbec prvý raz, čo Atény svoju finančnú požiadavku aj oficiálne vyčíslili.

Gabriel, ktorý je zároveň aj nemeckým vicekancelárom, však iba zopakoval už celé roky nemennú odpoveď Berlína, že otázka vojnových reparácií Grécku je už dávno vyriešená.

 

V rámci vlaňajšej návštevy Grécka Gauck, bývalý evanjelický pastor a kazateľ, poprosil obete nacistických zverstiev o odpustenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona