Nemecký prezident Gauck bol na nástupnej návšteve Paríža

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 07:15 • 2 min
Nemecký prezident Gauck bol na nástupnej návšteve Paríža

Nemecký prezident Gauck bol na nástupnej návšteve Paríža - Politika Nemecký prezident Joachim Gauck absolvoval v pondelok večer nástupnú návštevu v Paríži, kde sa stretol s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Na programe dvojhodinovej schô

slovakia

left justify in out

img

Nemecký prezident Joachim Gauck absolvoval v pondelok večer nástupnú návštevu v Paríži, kde sa stretol s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Na programe dvojhodinovej schôdzky boli rozhovory a spoločná večera v Elyzejskom paláci.
      "Obaja prezidenti viedli veľmi zaujímavé rozhovory," uviedol následne Gauckov hovorca. Na stretnutí išlo o osobné spoznanie sa, no tiež o témy ako je budúcnosť Európy i 50. výročie dohody o nemecko-francúzskej spolupráci, ktorú si obe krajiny pripomenú v januári budúceho roka.
      Stretnutie s Gauckom bolo vnímané ako ďalšia známka snahy Hollanda o zlepšenie vzťahov s Berlínom. V predvolebnej kampani socialistický politik totiž opakovane kritizoval úspornú politiku nemeckej vlády a demonštratívne si držal odstup od kancelárky Angely Merkelovej.
      Vo francúzskej predvolebnej kampani však šéfka nemeckej vlády podporila vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Na rozhovory s Hollandom cestovala do Paríža až minulý týždeň. Hollande po volebnom víťazstve zo 6. mája pozval do Elyzejského paláca najskôr popredných predstaviteľov nemeckých sociálnych demokratov.
      Francúzski predstavitelia v posledných dňoch opakovane zdôrazňovali, že v žiadnom prípade nejde o konfrontačný kurz. "Na rozdiel od toho, čo sa tu i tam povie... sú vzťahy medzi Berlínom a Parížom dobré," uviedol francúzsky minister financií Pierre Moscovici pre pondelkové vydanie novín Le Figaro.
      Ďalším symbolom úzkeho spojenia bude v nedeľu stretnutie Merkelovej a Hollanda v Reimse. V tamojšej katedrále si obaja lídri pripomenú 50. výročie zmierenia svojich štátov, ktoré vyústilo 22. januára 1963 do podpísania tzv. Elyzejskej zmluvy o nemecko-francúzskej spolupráci. Už dnes okrem toho v Paríži očakávajú šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies