Nemecký poslanec navrhol, aby Petra Poroshenka súdili v Medzinárodnom tribunáli

NETKY.SK • 8 Máj 2019, 10:12 • 2 min
Nemecký poslanec navrhol, aby Petra Poroshenka súdili v Medzinárodnom tribunáli

MOSKVA – RIA Novosti. Nemecký politik zo strany „Alternatíva pre Nemecko“, člen berlínskej Poslaneckej snemovne Gunnar Lindemann navrhol, aby súdili bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Poroshenka na Medzinárodnom tribunáli pre vojnové zločiny v Donbase.

slovakia

left justify in out

Poslanec povedal, že zvolanie tribunálu si bude vyžadovať priame dôkazy o vojnových zločinoch Poroshenka. Zdôraznil, že justičné orgány Doneckej a Luhánskej ľudovej republíky sa touto problematikou zaoberajú už dlhú dobu. Existuje už dosť materiálov pre medzinárodný tribunál nad bývalým prezidentom a jeho vyššími dôstojníkmi.

 

„Za päť rokov konfliktu zomrelo 15 tisíc ľudí. Strieľali, samozrejme, obe strany, ale 90 percent striel išlo z Ukrajiny. Tieto skutočnosti sú potvrdené aj v správach OBSE. A sú to najdôveryhodnejšie dôkazy, že Poroshenko nechcel mier pre Donbas“, - povedal Lindemann.

 

img

 

Zároveň poslanec vyzval uchýliť sa k sankciám v prípade odmietnutia ukrajinského prezidenta postaviť sa pred súd. Podľa Lindemanna, medzinárodné spoločenstvo predtým nezvolalo tribunál, pretože Poroshenko stále zastáva post hlavy štátu. Po voľbách sa však situácia môže zmeniť. 

 

 „Všetkých tých päť rokov bol len vojenským vodcom – v tom zmysle, že z ozbrojeného konfliktu čerpal prostriedky na moc“,- dodal nemecký politik. A je presvedčený, že Poroshenko zintenzívňoval konflikt na východe krajiny, len aby vyhral voľby.

 

img

 

Poslanec tiež vyjadril nádej, že pri Zelenskom sa zastaví krviprelievanie v Donbase.

 

Predtým Lindemann opakovane navštívil Donbas a už vtedy vyzval na zriadenie medzinárodného tribunálu na vyšetrovanie vojnových zločinov Petra Poroshenka , po skončení konfliktu. Politik zdôraznil, že na súde sa zúčastnia kvalifikovaní právnici zo všetkých európskych krajín, ktorí budú posudzovať trestné činy v súlade s právnymi normami.

 

           Minulý mesiac sa Lindemann prostredníctvom svojej strany „Alternatíva pre Nemecko“ pokúsil o revíziu zákazu vstupu nemeckých plavidiel na Krym.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies