Nemecký pohár: Slovensko zdolalo Kanadu, v nájazdoch rozhodol Dravecký

NETKY.SK • 6 November 2016, 08:36 • 2 min
Nemecký pohár: Slovensko zdolalo Kanadu, v nájazdoch rozhodol Dravecký

AUGSBURG - Slovenskí hokejisti zdolali v sobotňajšom dueli Nemeckého pohára Kanadu 4:3 po nájazdoch a na tradičnom turnaji si zahrajú o celkové prvenstvo. Proti európskemu výberu krajiny "javorového listu" podali obetavý výkon a vďaka vysokej efektivite z prvých dvoch tretín napokon vydreli cenný triumf.

slovakia

left justify in out

Ten v nájazdovom rozstrele zariadil kapitán Vladimír Dravecký. V bránke Kanady sa predstavil Barry Brust zo Slovana Bratislava a z 18 striel v riadnom hracom čase inkasoval tri góly. 

Na záver 27. ročníka tradičného jesenného turnaja nastúpia zverenci Zdena Cígera v nedeľu o 13.00 proti Švajčiarsku. Ak zápas vyhrajú aspoň za dva body, štvrtýkrát v histórii získajú Nemecký pohár. Kanada sa o tri a pol hodiny neskôr prestaví proti domácemu Nemecku. 

Slovensko - Kanada 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0), 4500 divákov

Góly: 11. Gernát (Kudrna), 32. Kudrna (Šedivý), 34. Jánošík (Čerešňák, Hrnka), roz. nájazd Dravecký - 8. Clark (Petersen, Scott), 33. Ellison (Genoway, Szczechura), 48. Scott (Clark). Rozhodovali: Hunnius, Rohatsch - Merten, Schwenk (všetci Nem.), vylúčení: 7:5 na 2 min., navyše Čajkovský (SR) 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0.

Slovensko: Janus – Čajkovský, Mikuš, Šedivý, Gernát, Čerešňák, Jánošík, Trška – Dravecký, Cingel, Haščák – Hrnka, Suja, Skokan – Kudrna, Češík, Matoušek – Macík, Bortňák, Mráz
Kanada: Brust - Robinson, Kinrade, Lee, Genoway, McNeill, Sigalet, Lamb - Kozun, Roy, Talbot - Ellison, Szczechura, Buck - Clark, Scott, Holloway - Gordon, Matsumoto, Petersen - Hamilton

Slováci otvorili stretnutie úspešným prehusťovaním stredného pásma vrátane priestoru pred Janusom. Vysoko taktickým prejavom prerušili kanadskú rozohrávku hneď na začiatku, navyše získali viacero pukov, s ktorými zvolili rýchly prechod do ofenzívy. Napriek sympatickému výkonu z úvodu si v 8. minúte zle rozložili súperových hráčov v obrannom pásme, za Jánošíkov chrbát si nakorčuľoval Clark a poslal do siete Petersonovu prihrávku - 0:1. Cígerovi zverenci našli na vedúci gól súpera rýchlu odpoveď. Talbotovi nevyšla kľučka v strednom pásme, Kudrna našiel po prevzatí puku na os korčuľujúceho Gernáta a ten ponad Brustove pravé rameno vyrovnal. Ďalšie minúty prvej tretiny patrili kanadskému tlaku, ktorý Slováci s vypätím síl ubránili. Janus si pripísal deväť úspešných zákrokov vrátane niekoľkých dôležitých. 

Druhá tretina priniesla výborný hokej s množstvom príležitostí a napokon aj gólov. Suja počas presilovky v 23. minúte síce prepasíroval puk za Brusta, no rozhodcovia po zhliadnutí videa zásah neuznali pre postavenie Hrnku v bránkovisku. Kanaďania odpovedali obrovskou aktivitou, z ktorej vyplynuli slovenské fauly, no oslabenia prežili hostia bez ujmy. V jednom z 32. minúty dokonca vyrazili do úniku a Kudrna efektnou strelou zápästím prestrelil Brusta. O 39 sekúnd nato síce vyrovnal z dorážky Ellison, ale na začiatku 34. minúty prinavrátil Slovákom tesný náskok Jánošík po ojedinelom zatlačení súpera v útočnom pásme. Vysoké tempo "javorových listov" donútilo aj Cígerových zverencov zvýšiť obrátky, no vďaka Janusovi a vychýlenej kanadskej muške si po štyridsiatich minútach udržali tesný náskok.

Tretie dejstvo sa nieslo v jasnej réžii Kanady. Výrazne sa pod to podpísala počiatočná dvojminútová presilovka o dvoch hráčov, v ktorej síce favorit neskóroval, no odštartoval ofenzívnu lavínu obrovských rozmerov. Slováci sa dokázali brániť len do 48. minúty, keď bekhendom z otočky vyrovnal Scott. Brust pri tlaku svojho tímu nemal žiadnu prácu a prvý zákrok v tretej vytiahol až v 52. minúte. V závere mal po defenzívnej hrúbke obrovskú možnosť na víťazný gól Talbot, ale zoči-voči Janusovi neuspel. Aj preto duel dospel do predĺženia s formátom traja na troch. Priveľa priestoru na ľade vyhovovalo pohyblivejším Kanaďanom, Matsumoto ale v stopercentnej príležitosti netrafil slovenskú bránku a Kozun namieril z bezprostrednej blízkosti len do hornej žrdky. O víťazovi tak rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých o dvoch bodoch pre Slovensko rozhodol Dravecký.

Zdeno Cíger, tréner SR: "Ťažký zápas proti kvalitnému súperovi. Chalani k tomu pristúpili zodpovedne, a to bolo podstatné. Bavili sme sa o tom, že takýto zápas sa musí hrať s disciplínou a v obrovskom nasadení. Oboje sme splnili."
 

Martin Gernát, autor prvého gólu SR, premiérového v reprezentácii: "Zápas bol veľmi náročný. Kanada vysoko napádala, dohrávala súboje. Nechceli sme sa ich zľaknúť, napokon sme bojovali so srdcom až do konca. Jaro nás podržal v kľúčových momentoch. Dali sme do toho všetko a výsledkom je víťazstvo nad Kanadou. Premiérový gól chutil vynikajúco. Andy (Kudrna, pozn. red.) mi to pekne prenechal, hoci som čakal, že vystrelí. Videl som, že brankár pôjde do pokľaku, na ľavej strane mal priestor, tak som to vyskúšal a padlo mi to."

Tomáš Hrnka, útočník SR: "Zdolali sme Kanadu, a to sa nestáva každý deň. Mali tu európsky výber, ale na tom nezáleží. Bolo by to cenné víťazstvo v prípade hocijakého mužstva, s ktorým by na turnaj prišli. Fyzická hra s Kanaďanmi mi nevadila. Bol som pripravený na to, že nejaké telá budú padať na ľad."

Dávid Skokan, útočník SR: "Vlado Dravecký to jednoducho vie zakončiť. Stále to strieľa hore a sme veľmi radi, že mu to vyšlo. Ako správny kapitán nás potiahol na víťazstvom, ale nie je to len o jednom hráčom. Jaro Janus odchytal ďalší skvelý zápas, pokračuje to obranou, kde hráme jednoducho až do útoku. Mužstvo má silného ducha, šliape a robí to, čo má."

 

Vladimír Dravecký, kapitán SR, autor víťazného gólu: "Sme tu veľmi dobrá partia, čo potvrdzujeme od začiatku turnaja. Pokyny boli jednoznačné. Máme svoj systém, ktorý keď dodržíme, môžeme byť úspešní. Mená v dnešnom hokeji nerozhodujú, dnes sme to potvrdili. Povedali sme si, že sa ich nebudeme báť, budeme dohrávať súboje, korčuľovať a uvidíme, čo to dá. Veril som, že dnes neprehráme." 

 

Barry Brust, brankár Kanady a Slovana Bratislava: "Bol to pre mňa špeciálny zápas. Prvýkrát som dostal možnosť hrať za Kanadu a užíval som si to. Nebol som nervózny, myslím si, že ako tím sme odviedli dobrú robotu, vytvorili si dostatok šancí, no viackrát nám puk v šanci odskočil od hokejky. Je ťažké chytať zápas, v ktorom na vás letí len niekoľko striel. Na druhej strane, bolo skvelé opäť vidieť slovenských fanúšikov v hľadisku."

 

Priebežná tabuľka:
1. SLOVENSKO 2 1 1 0 0 7:4 5
2. Kanada 2 1 0 1 0 6:4 4
3. Nemecko 1 0 0 0 1 1:3 0
4. Švajčiarsko 1 0 0 0 1 0:3 0



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies