Nemecký parlament schválil rezolúciu za zintenzívnenie vzťahov s Francúzskom

NETKY.SK • 22 Január 2018, 14:56 • 2 min
Nemecký parlament schválil rezolúciu za zintenzívnenie vzťahov s Francúzskom

BERLÍN - V deň 55. výročia podpisu francúzsko-nemeckej tzv. Elyzejskej zmluvy o a priateľstve schválili poslanci Spolkového snemu v Berlíne v pondelok veľkou väčšinou hlasov rezolúciu za zintenzívnenie dvojstrannej spolupráce oboch krajín. V dokumente požadujú "potvrdenie a prehĺbenie" pôvodnej zmluvy z roku 1963.

slovakia

left justify in out

V pondelok sa očakáva schválenie identickej rezolúcie aj na pôde Národného zhromaždenia v Paríži, ktorého predseda Francois de Rugy viedol delegáciu francúzskych poslancov prítomných na mimoriadnom zasadaní Bundestagu v Berlíne. Poslanci nemeckého parlamentu sa presunú letecky do Paríža, aby sa tam zúčastnili na mimoriadnom zasadaní francúzskeho Národného zhromaždenia.

 

Proti schváleniu rezolúcie hlasovali v nemeckej metropole poslanci Alternatívy pre Nemecko (AfD) a časť poslancov strany Ľavica, za poslanci strán únie CDU/CSU, Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), liberálov z FDP a zelených.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová hovorili už v piatok v Paríži o blížiacom sa 55. výročí podpísania bilaterálnej zmluvy o spolupráci a priateľstve, pripadajúcom na pondelok 22. januára.

 

Tzv. Elyzejskú zmluvu podpísali v Elyzejskom paláci v Paríži 22. januára 1963 vtedajší francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer. Dokument sa stal základom zbližovania oboch niekdajších nepriateľov v dvoch svetových konfliktoch.

 

Zmluva zaviazala vlády oboch krajín ku konzultáciám o všetkých dôležitých otázkach zahraničnej, bezpečnostnej, mládežníckej a kultúrnej politiky. Navyše predpokladala pravidelné stretnutia predstaviteľov Francúzska a Nemecka na vládnej úrovni.

 

V spoločnom vyhlásení zverejnenom v nedeľu sa zaviazali, že v tomto roku schvália novú francúzsko-nemeckú zmluvu o prehĺbení spolupráce medzi oboma najväčšmi európskymi ekonomikami. Ako vyplýva z jeho obsahu, budú sa usilovať o užšie ekonomické väzby a zbližovanie daní.

 

Chcú tiež posilniť spoluprácu v oblasti diplomacie, zahraničných vecí a bezpečnosti, vrátane boja proti terorizmu, a "účinnejšie obhajovať spoločné francúzsko-nemecké záujmy a hodnoty". Lídri oboch krajín sa tiež zaviazali zlepšiť spoluprácu v oblasti vzdelávania a výskumu a vypracovať spoločné návrhy na ochranu klímy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies