Nemecký parlament schválil posilnenie vojenského kontingentu v Afganistane

NETKY.SK • 17 December 2015, 14:38 • 2 min
Nemecký parlament schválil posilnenie vojenského kontingentu v Afganistane

BERLÍN - Nemecký Spolkový snem (Bundestag) rozhodol dnes veľkou väčšinou hlasov o posilnení nemeckého kontingentu v Afganistane z 850 na 980 vojakov.

slovakia

left justify in out

Príslušný návrh podporilo takmer 80 percent členov dolnej komory parlamentu. Za hlasovalo 480 poslancov a proti 112; desiati sa zdržali hlasovania. Zákonodarcovia okrem zvýšenia maximálneho počtu vojakov predĺžili doterajší mandát kontingentu aj na rok 2016.


Nemecký kontingent pôsobí v Afganistane v rámci vojenskej misie NATO Rozhodná podpora (Resolute support), ktorá poskytuje výcvik, poradenstvo a podporu afganským bezpečnostným silám.


Severoatlantická aliancia pôvodne plánovala ukončiť činnosť svojej výcvikovej misie v Afganistane v roku 2016. Ministri zahraničných vecí krajín NATO ale začiatkom decembra rozhodli o tom, že aj na budúci rok zostane v Afganistane 12.000 vojakov - 7000 z USA a 5000 z iných krajín aliancie a partnerských štátov.


Nemecko sa v súčasnosti snaží obmedziť množstvo prichádzajúcich migrantov, z ktorých veľkú časť tvoria práve obyvatelia Afganistanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies