Nemecký parlament schválil ďalšiu pomoc Grécku

NETKY.SK • 27 Február 2015, 12:36 • 2 min
Nemecký parlament schválil ďalšiu pomoc Grécku

BERLÍN - Nemecký parlament v piatok jasnou väčšinou schválil predĺženie záchranného programu pre Grécko, ktorého nová vláda sľúbila pokračovanie v reformách. Hlasovanie v 631-člennom zákonodarnom zbore najväčšej európskej krajiny dopadlo jednoznačne a "za" sa vyslovilo 542 poslancov.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vystúpení pred hlasovaním podporil schválenie pomoci aj minister financií Wolfgang Schäuble. Zákonodarcov zároveň ubezpečil, že eurozóna nedovolí Aténam "vydierať" svojich partnerov. Predĺženie pomoci o štyri mesiace však nemá podporu verejnosti a podľa tento týždeň zverejneného prieskumu s tým súhlasí iba 20 percent Nemcov.

 

Na predĺžení pomoci sa dohodli Atény s ministrami financií členských štátov eurozóny. Platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody sa končí v sobotu. Jej predĺženie v súčasnej podobe však nová vláda v Aténach odmietala a víťaz januárových volieb, Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), v predvolebnej kampani sľuboval Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur. Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies