Nemecký nedeľník: Nemcova možno zabili za pomoc USA pri sankčných zoznamoch

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 14:43 • 2 min
Nemecký nedeľník: Nemcova možno zabili za pomoc USA pri sankčných zoznamoch

MOSKVA - Vražda Borisa Nemcova z 27. februára nemusí mať islamistický motív, ako to tvrdí Kremeľ.

slovakia

left justify in out

Môže súvisieť s tým, že tento ruský opozičný politik pomáhal USA so zostavením sankčných zoznamov obsahujúcich mená popredných ruských politikov a podnikateľov prijatých po anexii Krymu v roku 2014 a smrti ruského právnika Sergeja Magnitského v roku 2009, napísal dnes nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na nešpecifikované bezpečnostné zdroje.

 

Na sankčnom zozname zostavenom po pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku sa nachádzajú mená blízkych priateľov a spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorým USA zakázali vstup na svoje územie a zmrazili majetok. Jedným z nich je Sergej Naryškin, predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Podľa FAS mal v tom čase tajne navštíviť Krym a vybrať nového gubernátor polostrova. Naryškin neskôr nazval "znovuzjednotenie Krymu s Ruskom" za "jednu z najvýznamnejších historických udalostí storočia".

 

Nemcov mal podľa FAS pomáhať Washingtonu v roku 2012 aj pri zostavení tzv. Magnitského zoznamu. Nesie meno ruského právnika Sergeja Magnitského, ktorý v roku 2009 zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Pracoval pre americkú firmu Firestone Duncan v Moskve a bol audítorom investičného fondu Hermitage Capital Management. Zatkli ho za údajné podvody. Rusko v reakcii na americké sankcie zakázalo Američanom adopciu ruských sirôt.

 

V minulom roku sa Nemcov, údajne finančne podporovaný americkým investorom Georgom Sorosom, stretol s Johnom McCainom, Ronom Johnsonom a ďalšími konzervatívnymi americkými senátormi. Odovzdal im 13 mien, ktoré mali byť pridané na Magnitského zoznam. Medzi nimi sú osoby blízke Putinovi. Americká vláda o nich chce rozhodnúť až koncom roka v závislosti od postupu vyšetrovania vraždy Nemcova.

 

Ruskí opoziční politici pochybujú o islamistickom pozadí atentátu na Nemcova. Vyšetrovatelia zatkli krátko po čine niekoľko mužov z Čečenska, títo však odmietajú obvinenia. Hlavný podozrivý Zaur Dadajev odvolal svoje priznanie a tvrdí, že na čas, keď k zločinu došlo, má alibi. Navyše sa ukázalo, že vo väzbe ho zrejme mučili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona