Nemecký najvyšší súd vyhovel požiadavke Slovenska v spore s Achmeou

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 14:30 • 2 min
Nemecký najvyšší súd vyhovel požiadavke Slovenska v spore s Achmeou

BRATISLAVA - Nemecký Najvyšší spolkový súd (BGH) rozhodol v prospech Slovenska v konaní o zrušení arbitrážneho rozhodnutia v spore so spoločnosťou Achmea o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Informovalo tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR. Achmea je na Slovensku akcionárom Union zdravotnej poisťovne.

slovakia

left justify in out

Súd podľa rezortu financií vyhovel požiadavke SR, aby tento spor predložil na posúdenie Súdnemu dvoru EÚ. Súdny dvor by mal teraz posúdiť, či je medzinárodná zmluva o podpore a ochrane investícií medzi SR a Holandskom v súlade s právom EÚ. Na základe tohto posudku by mal následne najvyšší nemecký súd v kauze definitívne rozhodnúť.

 

"Došlo k precedensu v histórii slovenského a myslím že aj európskeho súdnictva. Je to presne ten krok, ktorý sme očakávali a ktorý môže znamenať absolútny zvrat v danom spore. My sa od začiatku domnievame, že rozhodnutie nižších súdov poškodzovalo záujmy našej krajiny a je v rozpore s európskym právom," reagoval minister financií SR Peter Kažimír.

 

Arbitráž sa tak z pohľadu rezortu financií posunula výrazne do roviny možného zrušenia arbitrážneho rozsudku. "Slovenská republika nemohla v tomto spore spraviť viac a MF SR verí v úspešné dotiahnutie tejto veci," dodáva rezort. Pripomína, že konflikt medzinárodnej zmluvy s právom EÚ konštatovala aj Európska komisia (EK), ktorá v súvislosti s tým začala vyšetrovania v piatich členských krajinách, ktoré sú účastníkmi obdobných arbitrážnych konaní.

 

Holandská spoločnosť Achmea B. V. podala žalobu na Slovenskú republiku v októbri 2008. Dôvodom bol zákaz zisku súkromných zdravotných poisťovní v roku 2007, ktorý bol údajne v rozpore s bilaterálnou investičnou dohodou.

 

Arbitrážny tribunál vydal rozsudok v decembri 2012, v ktorom konštatoval porušenie tejto medzinárodnej zmluvy Slovenskou republikou. SR podala na nemecký Vyšší krajinský súd vo Frankfurte nad Mohanom návrh na zrušenie rozsudku. Tento návrh bol zamietnutý, SR sa následne proti tomu odvolala na Najvyšší spolkový súd. "Hlavným argumentom SR v konaniach pred nemeckými súdmi bol argument, že predmetná medzinárodná zmluva medzi SR a Holandskom je po vstupe do EÚ neaplikovateľná," vysvetľuje ministerstvo.

 

Pre zákaz zisku súkromným zdravotným poisťovniam žiadali okrem Achmea B. V. odškodnenie v medzinárodnej investičnej arbitráži aj rakúska spoločnosť EURAM bank AG a holandská HICEE B.V. "Všetky tieto arbitráže skončili úplným víťazstvom Slovenskej republiky," zdôraznil rezort financií. Okrem toho bola SR úspešná aj v medzinárodnej investičnej arbitráži s Achmeou B.V., keď táto spoločnosť napádala zámer vlády zaviesť systém jednej verejnej zdravotnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies